Пепељастогрли барски петлић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Porzana albicollis)

Пепељастогрли барски петлић
Mustelirallus albicollis
Сликан у близини бразилског града Биригуи (у држави Сао Пауло).
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Gruiformes
Породица: Rallidae
Род: Mustelirallus
Bonaparte, 1856
Врста:
M. albicollis
Биномно име
Mustelirallus albicollis
(Vieillot, 1819)
Синоними

Porzana albicollis

Пепељастогрли барски петлић (лат. Mustelirallus albicollis) је врста птице из породице барских кока (лат. Rallidae) и једини представник монотипичног рода Mustelirallus.[2] Природно станиште су му суптропски и тропски сезонски влажни или плавни низијски травњаци и мочваре у Јужној Америци.

Опис[уреди | уреди извор]

То је мала тајновита птица кратког кљуна са црним и маслинасто смеђим пругама на леђима. Реп му је црн, доњи део тела је шкриљчасте боје, осим грла које је светлосиво, а доњи делови бокова и подрепна пера су пругаста црно-бела. Полови су по изгледу слични.

Гнездо је направљена од суве траве, налази се на земљи или непосредно изнад ње. Добро је сакривено између корења дрвећа или траве. Величина легла је 2-5 јаја. Исхрана се састоји од инсеката и ларви инсеката и семења траве. На отвореном се појављује само да би се хранио.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Porzana albicollis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 18. 3. 2021. 
  2. ^ Gill, Frank; Donsker, David, ур. (2019). „Flufftails, finfoots, rails, trumpeters, cranes, limpkin”. World Bird List Version 9.2. International Ornithologists' Union. Приступљено 8. 7. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]