Sazvežđe (Faberžeovo jaje)

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Sazvežđe - nedovršeno jaje iz minerološkog muzeja Fersman

Sazvežđe jaje je jedno od dva uskršnja jaja koja je dizajnirao Karl Faberže 1917. godine, za poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Aleksandroviča. To je poslednje dizajnirano Faberžeovo jaje. Ostalo je nedovršeno.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zbog Ruske revolucije 1917. godine, jaje nikada nije završeno ili prezentovano carici Aleksandri Fjodorovnoj.

Jaje je, kako je poznato iz dokumenata iz 1917. godine, napravljeno od plavog stakla sa kristalnom bazom, a na staklu je izgraviran Lav, horoskopski znak. (Naslednik ruskog prestola, Aleksej Nikolajevič, je bio lav u horoskopu). Postoje zvezde na jajetu koje su označene dijamantima, a u jajetu je postavljen mehanizam sata.

Prvo jaje[uredi | uredi izvor]

Godine 2001, sličan predmet je otkriven u Minerološkom muzeju Fersman u Moskvi, a stručnjaci smatraju da je to nedovršeno jaje koje je napravio Faberže.[1] To je nedovršena stavka bez dijamanata. Poslednjih godina je predloženo nekoliko izvora inspiracije za ovaj komad.[traži se izvor]

Drugo jaje[uredi | uredi izvor]

Ruski milioner Aleksandar Ivanov tvrdi da poseduje originalno (i dovršeno)[2] jaje. 2003.2004 godine izjavio je da je kupio ovo jaje krajem devedesetih i potvrdio da "Fersman muzej pogrešno tvrdi da ima originalno jaje". Zapadne vlasti se ne slažu sa tim. Međutim, Ivanovovo jaje nalazi se u Muzeju Faberežea u Baden-Badenu, u kojem se nalazi deo Fabrežeove kolekcije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Karl Faberže i mastera kamnereznogo dela. Samocvetnыe sokroviщa Rossii. // Carl Faberge and masters of stone carving. Russian gems. Catalogue of the exhibition in Kremlin, Moscow. 2011. P. 62.
  2. ^ „See photo”. Arhivirano iz originala 07. 03. 2017. g. Pristupljeno 17. 04. 2018. 

Izvori[uredi | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi | uredi izvor]