Ђорђе Пуљевски

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ђорђија Пулевски)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђорђе Пуљевски
Georgi Pulevski.jpg
Датум рођења1817.
Место рођењаГаличник
  Османско царство, данас Република Македонија
Датум смрти(1893-02-13)13. фебруар 1893.
Место смртиСофија
  Кнежевина Бугарска
ЗанимањеМакедонски писац и револуционар

Ђорђе (Ђорђија) Пуљевски (мкд. Ѓорѓија Пулевски) (1817, Галичник13. фебруар 1893, Софија) — македонски писац кратких дела, лексикограф, историчар и револуционар. Пулевски је аутор прве печаћене македонске граматике и аутор једног од првих речника на македонском језику.

Биографија[уреди]

Рођен је селу Галичник 1817. године. Ђорђија од печалбара (зидара) у Румунији до почетка шездесетих година 19. века свој животни пут продужава низ разне ослобађајуће ратове и устанке. Тако започиње коначну борбу за слободу свог народа, истовремено учествујући у борбама других балканских народа. Верујући тако да се самим тим бори и за своју отађбину, Пулевски се пре свега укључује као добровољац у ослобађајућим борбама у периоду од 1862—1863. године када, као наредник понтонерске чете, се бори против турског гарнизона у Београду.

Затим, по избијању Српско-турског рата 1876. године укључује се као добровољац, на страни српске војске. Већ следеће године започиње Руско-турски рат и Пулевски је опет у чети у редовима авангардне руске армије у време ослобођења Бугарске. Одринским примирјем и Санстефанским договором прекинуто је даље заузимање Македоније, самим тим се повлачи из војске и посвећује остатак живота борби за опстанак македонске идеје, у виду нације, културе и језика. Тако се Пулевски 1878. године активира као војвода у "Кресненското востание" (Кресненски устанак), стављајући се директно у функцији борбе за слободу македонског народа.

Борац за македонски језик[уреди]

Од великог је значаја његова културно-национална делатност као лексикографа, граматичара, писца, фолклористе, етнографа и историчара. Његово првопечаћено дело је "Речник од четири јазика" (или четиријазичник), објављен у Београду 1873. године.

Друга објављена књига Пулевског је "Речник од три јазика" ( или тријазичник), објављена такође у Београду 1875. године. Ово дело је посебно значајно због јасне концепције и отворено изнесене идеје за македонски народ и македонски језик као посебни у словенском свету.