Јаков Костурски

С Википедије, слободне енциклопедије

Јаков Костурски је православни светитељ из 16. века.[1]

Јаков Костурски (у средини) са ученицима Јаковом и Дионисијем

Рођен је у епархији Костурској, селу Горенца од родитеља Мартина и Параскеве.[2] Радећи с овцама, Јаков се обогатио, и тиме изазвао завист свога брата, који га је оклеветао код Турака да је нашао неко благо у земљи. Због тога је побегао у Цариград, где се тргујући поново обогатио. Након исповести код патријарха Нифонта, раздао је све своје богатство сиромасима и повукао се у Свету Гору, где се замонашио у манастиру Ивирон. Као монах боравио је неко време у скиту „Свети Јован Претеча“.

После неког времена напустио је манастир и почео да проповеда у Костурском. После клевете епископа Акакија да може изазвати побуну, Јаков је, заједно са двојицом својих ученика – јерођаконом Јаковом и монахом Дионисијем, ухапшен од османских власти и послат у Једрене. Тамо су били тешко мучени и осуђени на смрт вешањем.[3]

Јаков је умро у затвору у Једрену. Његово тело су власти обесиле 1. новембра 1519. године.

Његове мошти су купили хришћани и сахранили у манастиру Свете Анастасије Узорешителница у Галачисту близу Солуна.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιοι Ιάκωβος ο νέος Οσιομάρτυρας από την Καστοριά και οι δύο μαθητές του Ιάκωβος ο Διάκονος και Διονύσιος ο Μοναχός”. www.saint.gr. Приступљено 2022-07-25. 
  2. ^ „Свети преподобни мученик Јаков са ученицима Јаковом и Дионисијем”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-22. 
  3. ^ Αλεξίου, Γ Τ (2013). „Φως της Καστοριάς: Το μαρτυρικόν τέλος του οσίου Ιακώβου του εκ Καστορίας. 1η Νοεμβρίου 1520.”. Φως της Καστοριάς. 
  4. ^ „Свети преподобни мученик Јаков са ученицима Јаковом и Дионисијем”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2022-07-25.