Језик дејства

С Википедије, слободне енциклопедије

У информатици, језик дејства је језик за навођење система стања транзиције, а најчешће се користи за креирање формалних модела ефеката акције на свету.[1] Језик дејства се обично користи у вештачкој интелигенцији и домену роботике, где се описују како акције утичу на стања система током времена, и могу се користити за аутоматизовано планирање. Најпознатији језик дејства је PDDL.[2]

Језици дејства  спадају у две класе: радне описе језика и језике дејства упита. Примери бивши укључују STRIPS, PDDL, Језик А (генерализацију траке; пропозиционалног дела Pednault's ADL), језик Б (продужетак А додавање индиректних ефеката, правећи разлику статичких и динамичких закона) и језик C (који додаје индиректне ефекте такође, и не претпоставља да је све течно аутоматски "инерцијално"). Ту су акциони упит језика P, Q и R. Неколико различитих алгоритама постоји за претварање језика дејства, а посебно, језик дејства C, одговори на постављене програме.[3][4] Пошто савремени одговор-сет решавају и користе булов САТ за алгоритаме да врло брзо утврдие задовољивост, то значи да језици дејства уживају у напретку који је у домену буловог САТ-а.

Формална дефиниција[уреди | уреди извор]

Сви језици дејства допуњују дефиницију система стања транзиције са одређеном F из флуентса, сет В вредности које флуентс може предузети, као и мапирање функција S × F до V, где је S скуп стања система стања транзиције .

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Michael Gelfond, Vladimir Lifschitz (1998) "Action Languages", Linköping Electronic Articles in Computer and Information Science, vol 3, nr 16.
  2. ^ Drew McDermott, The Planning Domain Definition Language, Technical Report CVC TR-98-003/DCS TR-1165, Yale Center for Computational Vision and Control, Yale University, 1998.
  3. ^ Vladimir Lifschitz and Hudson Turner, (1998) "Representing Transition Systems by Logic Programs Архивирано на сајту Wayback Machine (25. август 2016)".
  4. ^ Martin Gebser, Torsten Grote and Torsten Schaub (2010). „Coala: a compiler from action languages to ASP”. CiteSeerX 10.1.1.185.4622Слободан приступ.