Јован Влајчић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јован Влајчић (1893-?) био је син познатог лесковачког мумџије Тасе Влајчића чије су се свеће и сапуни радо куповали у лесковачком крају.

Биографија[уреди]

Палата "Калодерма", данашњи Културни центар у Лесковцу

За Тасу Влајчића се некада причало да је некада био ситан трговац који је једног дана нашао у пољу поред града цркнутог вола кога су сељаци ту бацили. Људи су окретали главу и заобилазили леш, али Таса се досетио па је узео вола и направио мноштво свећа које је продао, а новац уложио у израду нових свећа. Јован Влајчић родио се 1834. године, школу је завршио код Ча Мите након чега је ступио код оца на занат. После очеве смрти он наслеђује радњу и ради на проширењу послова. Он је одлично разумео да без теоријског стручног знања он своје предузеће неће моћи да развије до жељене величине, па стога једног од својих синова. Тодора, шаље у иностранство како би се упознао са савременом фабрикацијом сапуна. После Тодоровог повратка из иностранства, где је научио процес производње шареног сапуна, који се до тада само увозио из Аустроугарске, фирма почиње да напредује.

Након Првог светског рата његови синови Тодор, Петар и Милан од добијене одштете обнављају своју фабрику, пласирају производе по целој краљевини СХС што им омогућава да 1926. године подигну ново здање палату "Калодерму" (данашњи Лесковачки културни центар) у који поред сапуна почињу да се производе парфеми, колоњске воде и шампони. [1]

Референце[уреди]

  1. ^ Димитријевић Н., 2015., Лесковац 101, ЂАК Лесковац, Лесковац