Јон Антонеску

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јон Антонеску

Јон Антонеску
Јон Антонеску

Биографија
Датум рођења 15. јун 1882.
Место рођења Питешти (Румунија)
Датум смрти 1. јун 1946.
Место смрти Жилава (Румунија)
Јон Антонеску у Минхену
Транскрипт меморандума који су румунски политичари Јулију Манију и Дину Братијану послали Антонескуу, у ком су изнели своја мишљења о ратној политици

Јон Виктор Антонеску (рум. Ion Victor Antonescu; Питешти, 15. јун 1882Жилава, 1. јун 1946) је био премијер и вођа (conducător) Румуније током Другог светског рата.

Антонеску је направио савез са Хитлером, и омогућио Нацистичкој Немачкој приступ румунским нафтним пољима. Међу Антонескуовим мотивима за савез је била мржња према бољшевизму у Совјетском Савезу, и жеља за ослобађањем Бесарабије и северне Буковине. Антонеску је 1941. на састанку Сила осовине одбио да освоји и прикључи Банат Румунији настојећи да са не уруши односе са Југославијом. Том приликом је изјавио и да " би на Хитлеровом месту оставио Југославију на миру“ и " да би пре пресекао вене него окупирао макар и два центиметара Југославије“.

Када су Совјетске снаге ушле у Румунију Антонеску је ухапшен, и предат Совјетима. 1946, му је суђено пред Народним трибуналом у Букурешту, и проглашен је кривим за издају румунског народа у корист Нацистичке Немачке, економско и политичко покоравање Румуније Немачкој, сарадњу са Гвозденом гардом, убиства политичких противника, масовна убиства цивила и злочине против мира, као и за учешће у немачкој инвазији на СССР. Осуђен је на смрт, и стрељан 1. јуна у затвору у Жилави.

Спољашње везе[уреди]