Јон Антонеску

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јон Антонеску
Биографија
Пуно име Јон Виктор Антонеску
Датум рођења (1882-06-15)15. јун 1882.
Место рођења Питешти
Румунија
Датум смрти 1. јун 1946.(1946-06-01) (63 год.)
Место смрти Жилава
Румунија
Политичка
партија
Гвоздена гарда
Јон Антонеску у Минхену
Транскрипт меморандума који су румунски политичари Јулију Манију и Дину Братијану послали Антонескуу, у ком су изнели своја мишљења о ратној политици

Јон Виктор Антонеску (рум. Ion Victor Antonescu; Питешти, 15. јун 1882Жилава, 1. јун 1946) је био премијер и вођа (conducător) Румуније током Другог светског рата.

Антонеску је направио савез са Хитлером, и омогућио Нацистичкој Немачкој приступ румунским нафтним пољима. Међу Антонескуовим мотивима за савез је била мржња према бољшевизму у Совјетском Савезу, и жеља за ослобађањем Бесарабије и северне Буковине. Антонеску је 1941. на састанку Сила осовине одбио да освоји и прикључи Банат Румунији настојећи да са не уруши односе са Југославијом. Том приликом је изјавио и да "би на Хитлеровом месту оставио Југославију на миру“ и " да би пре пресекао вене него окупирао макар и два центиметара Југославије“.

Када су Совјетске снаге ушле у Румунију Антонеску је ухапшен, и предат Совјетима. 1946, му је суђено пред Народним трибуналом у Букурешту, и проглашен је кривим за издају румунског народа у корист Нацистичке Немачке, економско и политичко покоравање Румуније Немачкој, сарадњу са Гвозденом гардом, убиства политичких противника, масовна убиства цивила и злочине против мира, као и за учешће у немачкој инвазији на СССР. Осуђен је на смрт, и стрељан 1. јуна у затвору у Жилави.

Спољашње везе[уреди]