Југолира

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Југолира
Jugolira.jpg
Неки од апоена „Б” лире.
Корисници Југославија
Симбол„B” Li

Југолира или „Б” лира била је посебан окупациони новац и привремено средство плаћања за подручја под управом Југославенске армије, која су још увек формално припадала Италији. Новац који је био у оптицају од 1945—1947. године, штампала је Господарска банка за Истру, Ријеку и Словенско приморје 1945. године са вредношћу израженом у лирама. У односу на југословенски динар Лира „Б” била је у односу: 10 „Б”" лира (југолира) = 1 југословенски динар.[1]

Називи[уреди]

Емисија се службено називала „Б” лира, али су је у народу називала и „Титина лира” (Титова лира), „barchette” (лира са баркама),[a] „Тршћанска лира” или „југолира” (југословенска лира).

Историјат[уреди]

Када Истра и Ријека, по завршетку Другог светског рата још нису биле формално унутар граница Југославије, Слободна Територија Трста или Зона Б, налазе се под управом ЈНА, са седиштем у Опатији.

Нова власт на овој територији увела је нову валуту „Б” лиру, јер југословенски динар није постао званична валута. За њу је гарантовала Господарска банка за Истру, Ријеку и Словенско приморје.

Службени курс је био 100 „Б” лира за 30 динара. За овдашње људе то је било готово свеједно, будући да се због послератне несташице; хранеа, одећа и обућа добијала на бонове.

Међутим за повратнике из Европе и Америке, новац је вредео двоструко више!

Економски ова валута која је за повратнике из Европе и Америке, вредела двоструко више, није имала куповну моћ изван подручја Б, јер је италијанских лира морала да се обавезно конверзију у „југолире”" по курсу 1 : 1. Тако су сви који су доносили италијанску лиру на подручје зоне Б, исту ковертовали у „Б” лиру. Тиме су омогућили југословенским властима да прикупе за своје потребе, релативно стабилну валуту у тадашњој Европи, по попвољном курсу.

„Б” лира није имала кованице, већ су у оптицају биле само папирне новчанице. Новчанице су штампане у Љубљани и Загребу, у девет апоена од 1 до 1000 „Б” лира.

Повучене су из оптицаја у септембру 1947. године и замењене новчаницама југословенског динара.

Напомене[уреди]

  1. ^ Како се на полеђини већине од „Б” лира налазио чамац на једра са звездом, људи су их врло често звали и „barchettа.

Извори[уреди]

  1. ^ „Promjene domaće valute u dvadesetom stoljeću”. KUNALIPA Hrvatski numizmatički portal. Приступљено 16. 10. 2016. 

Литература[уреди]

  • Anna Bramwell, Refugees in the age of total war, Routledge ed., 1988, ISBN 978-0-04-445194-5
  • Pamela Ballinger, History in exile: memory and identity at the borders of the Balkans, Princeton University Press, 2002, ISBN 978-0-691-08697-2
  • Guido Crainz, Il dolore e l'esilio: l'Istria e le memorie divise d'Europa, Roma, Donzelli Editore, 2005, ISBN 978-88-7989-926-0
  • Renato Cristin, Die Foibe: Vom politischen Schweigen zur historischen Wahrheit= Foibe: Dal silenzio Politico alla Verità Storica, Istituto Italiano di Cultura, LIT Verlag Berlin-Hamburg-Münster, 2007 ISBN 978-3-8258-0002-4

Спољашње везе[уреди]