Јужна Алберта

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај Јужне Алберте

Јужна Алберта (енгл. Southern Alberta) је географско-политичка регија која обухвата крајњи југ и југоисток канадске провинције Алберта.

На северу се граничи са регијом Централна Алберта, на западу су подручја Великог Калгарија и Стеновитих планина Алберте, на југозападу је Британска Колумбија, на истоку провинција Саскачеван, а на југу граничи са америчком савезном државом Монтаном.

Регија обухвата северне делове подручја великих равница Северне Америке који су на западу оивичени источним обронцима Стеновитих планина. Најважнији водотоци у овом делу Алберте су Олдмен, Боу, Ред Дир и Јужни Саскачеван чије воде се интензивно користе у наводњавању плодног преријског тла. У оквиру ове регије постоје две географске подрегије Палисеров троугао и Сајпрес Хилс.

Регија има површину од око 75.500 км² и ту живи око 280.000 становника.[1][2]

Насеља[уреди | уреди извор]

У демографском смислу, у овој регији постоје три насеља са статусом града, 23 насеља са статусом вароши, 21 насеље са статусом села, једна општина са специјалним статусом и 13 општинских округа.


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Southwest Regional. Marketplace Profile Архивирано на сајту Wayback Machine (21. октобар 2006), AlbertaFirst.com. Accessed 22 December 2006.
  2. ^ Southeast Regional Marketplace Profile Архивирано на сајту Wayback Machine (21. октобар 2006), AlbertaFirst.com. Accessed 22 December 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]