Џанг Хенг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џанг Хенг
Zhang Heng.jpg
Занг Хенг
Датум рођења78.
Датум смрти139.

Џанг Хенг (трад. кин. 張衡, кин. 张衡, пин. Zhāng Héng, 78-139. година не., кинески астроном и геофизичар; изумео је сеизмограф за регистровање земљотреса.

Занг је рођен у Нањангу, у провинцији Хенан, у време династије Хан. Био је дворски историчар и званични астроном.

Астрономски допринос[уреди]

Занг је уочио је да извор Месечеве светлости Сунчева светлост, и да помрачења Месеца настају услед тога што сенка Земље пада на Месец. Замислио је небески глобус који плута по води, окрећући се у складу с дневним окретањем звезданог неба. У области математике, Занг је успео да одреди да пи има вредност 365/116 (око 3,1466), стоје био значајан напредак у односу на до тада прихваћену вредност у Кини, која је износила 3.

Геофизички допринос[уреди]

Занг Хенгов сеизмограф

Ипак, свој најзначајнији допринос дао је на пољу геофизике, када је 132. године изумео примитивни сеизмограф. Занг се њиме служио при лоцирању и бележењу земљотреса, што је била једна од његових званичних дужности као дворског историчара. Била је то бронзана направа дужине готово два метра, која је у себи садржала механизам начињен од полуга и клатна, са осам змајевих фигура распоређених по ободу. Јаки сеизмички потреси ослобађали би металну куглу из змајевих уста, а правац њеног кретања одговарао је правцу сеизмичког таласа. Познато је да је овај уређај забележио један земљотрес, који се десио у провинцији Гансу 138. године.

Спољашње везе[уреди]