Џајв

С Википедије, слободне енциклопедије
плес Џајв

Јиве (џајв), је међународно признат назив за све његове претке, и заправо спој свих њих: 30-их година – Линди хоп, Блуз, Свинг; 40-их Буги-Вуги, Бибоп и 50-их Рокенрол. Ове плесове, који су тада били популарни у САД, амерички војници су пренели у Европу, тачније у Енглеску током Другог светског рата. Ови плесови су врло брзо доживели славу, јер је њихова музика таква да покреће и позива на плес и старе и младе. После рата је Буги узео примат у музици.

О Џајву[уреди | уреди извор]

Марта 1926. године, Савои (енгл. Savoy) дворана отворила је своја врата у Њујорку. Та дворана је постигла моменталан успех са својим великим плесним подијумом. Ноћно плесање привукло је већину најбољих плесача у области Њујорка. Подстакнута присуством најбољих плесача и сјајне музике, музика у Савои-у је углавном била Свингинг Џез (енгл. Swinging Jazz).

Једне вечери 1927. локални плесни ентузијаста звани „кратки Џорџ“, посматрао је неке парове како играју. Када га је новинар питао који плес они то плешу, случајно се догодило да су се до њега нашле новине са чланком названим (енгл. Lindy Hops the Atlantic), и он је само одговорио Линди Хоп. И управо се тај плес сматра за једног од предака Џајв-а.

Енглески учитељи су уобличили овај елегантан, али и даље живахан плес – Џајв. Уз мало спорију музику, 1968. године је задобио своје место међу латино америчким плесовима, и значајно променио имиџ плеса, чинећи га узбудљивијим и безбрижнијим.

Музика: брза, покретна, темпераментна, безбрижна, освајајућа, пуна животне енергије, весела, младалачка. Такт: 4/4.

Као такмичарски плес игра се последњи, односно пети плес у латино америчким плесовима. Веома је атрактиван као такмичарски плес, али и физички и технички захтеван да се научи.

Као друштвени плес се учи у школама и игра на плесним вечерима, али је изглед и карактер тог плеса доста далеко од оног како га играју врхунски спортски плесачи.

Код учења је најважније савладати добро основни корак, како би се Џајв играо без промене висине, односно без “скакутања“.

Извори[уреди | уреди извор]