Рокенрол

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Рокенрол (енгл. rock 'n' roll, скраћено од rock and roll), често само рок (енгл. rock), музички је правац и глобална поткултура. Рок се по први пут појавио у САД педесетих година 20. века. Настао је под утицајем џеза и, првенствено, гитарског блуза. Најпопуларнији је музички жанр света, посебно у Европи и Северној Америци. Рокенрол се некад користи као синоним за шири појам рок, али чешће рокенрол означава ране године жанра током педесетих и шездесетих 20. века, док се краћи назив рок употребљава за све.

Типични рок састав се састоји од певача, гитаре, бас гитаре и бубњева. Многе рок групе користе и друге инструменте попут клавијатура, даира, усне хармонике и сл.

Израз рокати (енгл. rocking) први су употребили црквени певачи на америчком југу, а значио је „осетити верско усхићење”. Међутим, 1940-их израз је имао двојако значење: плесати, подразумевајући сношај. Добар пример овога је песма Рој Брауна Good Rocking Tonight (досл. добро рокање ноћас).

Развој рокенрола[уреди]

Рокенрол се први пут појављује као посебан стил у Америци током раних педесетих година 20. века, иако се делови рокенрола могу чути у ритам и блуз издањима из двадесетих година 20. века. Рани рокенрол је ускладио делове блуза, буги-вугија, џеза и РнБа, а такође је имао елементе фолклорне, црквене и кантри музике. Неки чак сматрају да је рокенрол утемељен на музици насеља Фајв Поинтс у Њујорку, током средине 20. века. Становници Фајв Поинтса су први спојили афричку и европску, нарочито ирску, музику.

Алан Фрид

Песме овог жанра пуштане су само на радио-станицама посвећеним РнБу, а белци су врло ретко чули ту музику на познатим радио-станицама. 1951. године, кливлендски ди-џеј Алан Фрид је почео свирати ту врсту музике за белу публику. Фрид је први изумео израз "rock and roll" да опише овај стил РнБ музике.

Рокенрол правац се, за разлику од импровизације блуза, џеза и соула, вратио класичном музичком облику, али са много тврђим и енергичнијим звуком који је врло брзо освојио цео свет. Једна од првих рокенрол песама је Чак Беријева Џони Би Гуд (енгл. Johnny B. Goode). Њега многи сматрају за родоначелника рока, али пошто тадашњој музичкој индустрији није одговарао као црнац и старији човек, у први план је избачен Елвис Пресли, који је ускоро постао прва рок звезда - краљ рокенрола (енгл. The King).

Елвис Пресли 1956.

Године 1954, Елвис Пресли снима локални хит "That's All Right Mama" у Сем Филипсовом студију Сан у Мемфису. Елвис је свирао фузију рока и кантри музике, познате као рокабили.

Бил Хели и Комете

Међутим, прави успон рока је започела песма "Rock Around the Clock" састава “Bill Haley & His Comets” из следеће године.

После Елвиса, када је већ рок ритам захватио цео свет, јављају се бендови као што су Битлси, Ролингстонс и остали. У то време се јавља рок сцена и на просторима бивше Југославије. Први бендови као што су Златни прсти остварују велик успех, али све то постаје значајније тек са појавом већих бендова као што су Бијело дугме, Смак, Ју група, итд. Међутим право ширење рокенрола и његово златно доба почиње са доласком група попут Азре, Рибље чорбе, Забрањеног Пушења, ЕКВ и других.

Рокенрол жанрови[уреди]

Музички жанрови који су се развили из рока:

Поджанрови рока[уреди]

Фузијски жанрови[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]