Џозеф Смит

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џозеф Смит
Joseph Smith, Jr. portrait owned by Joseph Smith III.jpg
Џозеф Смит
Датум рођења 23. децембар 1805.
Место рођења Шерон
 САД
Датум смрти 27. јун 1844.
Место смрти Картиџ
 САД

Џозеф Смит млађи (енгл. Joseph Smith, Jr.; Шерон, 23. децембар 1805Картиџ, 27. јун 1844) био је амерички верски вођа, оснивач покрета Светаца последњих дана, доминантног огранка мормонизма. У 24. години, Смит је објавио Књигу Мормона, а до своје смрти четрнаест година касније, привукао је десетине хиљада следбеника, основао градове и храмове и упоставио религију и верску културу које трају до данашњих дана.

Смит је рођен у Шерону, Вермонт. Године 1817. преселио се са породицом у западни део савезне државе Њујорк, тадашње место интензивног верског препорода познатог као део Другог великог обуђења. Ту је, наводно, почетком 1820. видео и чуо низ визија. У првој од ове две визије, „јавиле“ су му се две личности (имплицира се да су то Бог Отац и Бог Син), а у другој визији анђео Морони је показао Смиту закопану књигу на златним плочама на којима је исписана јудео-хришћанска историја неке древне америчке цивилизације. Смит је 1830. објавио оно за шта је тврдио да је енглески превод ових плоча, у књизи под називом Мормонова књига. Исте године је организовао Цркву Христову, назвавши је обновом ране хришћанске цркве. Припадници ове цркве су касније названи свеци последњих дана или мормони.

Смит и његови следбеници су се 1831. преселили на запад у жељи да изграде амерички Сион. Окупили су се у Киртланду у Охају и основали истурену станицу у Индепенденсу у Мисурију, која је требало да буде „централно место“ Сиона. Током тридесетих година 19. века, Смит је слао мисионаре, објављивао „откровења“ и надгледао изградњу скупог храма. Међутим, због пропасти банке којој је његова црква била покровитељ и насилних окршаја са љутим не-мормонским житељима Мисурија, Смитови снови о градњи Сиона у Мисурију и Охају су пропали до краја ове деценије. Почетком четрдесетих година 19. века Смит је основао нови град назван Нову у Илиноису, где је био духовни и политички вођа. Године 1844. Смит и градско веће Новуа су разгневили немормонско становништво наредбом за уништење штампарије у којој је штампан експозе који је критиковао Смитову власт и праксу полигамије. Након тога, Смит је притворен у затвору у Картиџу у Илиноису, а убијен је када је руља упала у затвор.

Смит се сматра једним од најутицајнијих, најхаризматичнијих, најиновативнијих и најконтроверзнијих личности у америчкој верској историји. Током свог живота објавио је многа открића и друге текстове која његови следбеници сматрају религиозним текстовима. Његово учење укључује јединствене ставове о природи Бога, космологији, породичној структури, политичкој организацији и верском колективизму. Његови следбеници га сматрају пророком равним Мојсију и Илији, док га критичари сматрају лажним пророком и преварантом. Смитова заоставштина укључује многе деноминације, од којих су највећа Црква Исуса Христа светаца последњих дана и Заједнице Христа.

Спољашње везе[уреди]