Мормонизам

С Википедије, слободне енциклопедије
Ново издање Мормонове књиге из 1830.

Мормонизам је религија коју практикују мормони и доминантна је верска традиција покрета Светаца последњих дана. Овај покрет је основао Џозеф Смит почетком 1820-их, као облик хришћанског примитивизма. Током 1830-их и 1840-их, мормонизам се постепено удаљавао од традиционалног протестантизма. Мормонизам данас представља нову, непротестантску религију, која вуче корене из Смитових проповеди из 1840-их. Након Смитове смрти, већина мормона је следила Бригама Јанга до Стеновитих планина, као црква Исуса Христа светаца последњих дана. У друге гране мормонизма спадају мормонски фундаментализам, који настоји да одржи праксе и доктрине којих се одрекла Црква Исуса христа светаца последњих дана (као што је полигамија), као и друге мање заједнице.[1]

Израз мормон потиче од Мормонове књиге, једног од светих текстова ове религије. На основу имена те књиге, рани следбеници Џосефа Смита названи су мормони, а вера мормонизам. Термин је првобитно сматран увредљивим, али се више не сматра таквим (мада мормони више воле да се ословљавају као свеци последњих дана).

Мормонизам дели заједнички скуп веровања са остатком покрета Светаца последњих дана, укључујући веровање у Библију, као и друге верске текстове, укључујући Мормонову књигу и Доктрине и завети. Разликује се од других традиција покрета Светаца последњих дана (као што су заједница Христа) у томе што такође прихвата Драгоцени бисер као део свог верског канона, као и по проповедању вечног брака, вечног напредовања, и вишечланог брака (иако је Црква Исуса Христа светаца последњих дана напустила полигамију почетком 20. века). Културни мормонизам представља животни стил који промовишу мормонске институције, а обухвата културне мормоне који се идентификују са културом, али не нужно и са мормонском теологијом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mormons”. HISTORY. Приступљено 30. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]