Абвер

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Абвер (нем. Abwehr) је било уобичајено име за немачко спољно информационо и противобавештајно одељење Врховне команде оружаних снага нацистичке Немачке, током Другог светског рата. „Abwehr“ је немачка реч, која се обично преводи као „одбрана“, и долази од речи Amt Ausland Abwehr.

Абвер се јављао као централна стратешка институција за организацију и извођење субверзивне делатности широког обима у иностранству. Настала је спајањем одељења за иностранство (Ausland) и одбрану (Abwehr) министарства одбране, од којих се прво бавило везом између армије и спољних послова, а друго обавештајним делатностима.

Вођа Абвера током Другог светског рата је био адмирал Вилхелм Канарис. Под његовим вођством, Абвер је крајем рата постао центар завереништва против нацистичког режима. Уз помоћ Канарисове заштите, један од његових подређених, Ханс Остер, је помогао да се организује унутрашња опозиција нацистима. У априлу 1943, многи од Остерових ко-завереника су ухапшени, и Абвер је стављен под сталну присмотру. Канарис је отпуштен у фебруару 1944.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]