Вађрајана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Део серијала чланака
Будизам

Lotus-buddha.svg

Оснивање

Сидарта Гаутама · Сангха
Четири племените истине

Историја

Хронологија · Сабори

Појмови

Дарма · Самсара · Карма
Условно настајање
Пет скупина · Шуњата
Реинкарнација · Нирвана

Вежбе и достигнућа

Буда · Бодисатва · Архат
Парамита · Медитација

Школе

Тхеравада · Махајана
Вађрајана · Ране школе

Списи

Палијски канон · Махајана сутре
Тибетански канон

Dharma wheel.svg Категорија:Будизам

Вађрајана ("дијамантско возило") или тантрички будизам је огранак будизма који се појавио у Индији у 6. и 7. веку. Развијао се под утицајем утицајем хиндуизма, што се огледа у служењу божанствима и употреби сложених ритуала. У 11. веку је вађрајана постала сасвим устаљена на Тибету, где је пролазила кроз даљи развој.

Назив “дијамантски пут” се наводно односи на “несаломиву” логику коју вађнајанисти користе да оправдају и одбране своје учење. Вађрајана се више ослања на тантричку литературу него на традиционалне будистичке списе, па је због тога такође позната и под именом тантрајана. Вађнајана данас преовлађује у Монголији, Тибету, Ладаку, Непалу, Бутану и међу Тибетанцима који живе у Индији.

Суштину вађрајане представљају симболичка употреба замишљених божанских облика (мандала), који у исто време представљају пет састојака (скандхи) људске личности, пет тачака у простору (центар и четири угла), пет зала (глупост, срџбу, жудњу, злобу и завист) и пет мудрости (чисти апсолут, налик огледалу, ону која разликује, без установљених разлика и активну), које обично представља петорица буда прозваних Илуминатор, Непоколебљив, Рођен као драгуљ, Безгранична Светлост и Непогрешив Успех. Петоструки низови, који персонификују људску личност и бескрајни свемир с једне, и изопаченост појавне егзистенције и чистоту будаства с друге стране, представљају главне претпоставке око којих се развија свака тантричка пракса[1].

Тантристи верују да се досезање будаства, поред осталих начина, може постићи и путем сексуалног сједињења[2]. Стога, тантризам често садржи и „скривена значења“, од којих неки може укључивати и сексуални смисао. На пример, прађна је централни проток енергије у складу са јога физиологијом, а у исто време и партнер (конкретни или имагинарни) у ритуалном сексуалном чину.[2]

Извори[уреди]

  1. Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  2. 2,0 2,1 Мирча Елијаде, Водич кроз светске религије, Народна књига, 1996.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]