Пређи на садржај

Авантуре Шерлока Холмса (збирка прича)

С Википедије, слободне енциклопедије
Авантуре Шерлока Холмса
Корице Авантура Шерлока Холмса
Настанак и садржај
Ориг. насловThe Adventures of Sherlock Holmes
АуторАртур Конан Дојл
ЗемљаУједињено Краљевство
Издавање
ИздавачЏорџ Њувенс
Датум1892[1]
Хронологија
ПретходникЗнак четворице
НаследникМемоари Шерлока Холмса

Авантуре Шерлока Холмса (енгл. The Adventures of Sherlock Holmes) прва је збирка приповетки о познатом детективу. Написао их је Артур Конан Дојл, а илустровао Сидни Паџет.

Филм из 1939. са Бејзилом Ратбоном и Најџелом Брусом у главним улогама заснован је на истоименој драмској представи Вилијама Џилета и није директна адаптација књиге.

Позадина[уреди | уреди извор]

Авантуре Шерлока Холмса је била прва збирка прича о Шерлоку Холмсу. Изворно је објављивана у серијалу, у The Strand Magazine-у од јула 1891. до јуна 1892. да би 14. октобра 1892. године била штампана као целокупна збирка. Издавач је био Џорџ Невнес Лтд. Америчко издање штампао је Харпер, 15. октобра 1892. године. Почетни, комбиновани тираж је износио 14.500 копија .

Садржај[уреди | уреди извор]

Збирка од дванаест случајева обухвата временски период од 1883. до преткрај 1890. године. Сви су представљени у првом лицу, као журнал др Вотсона:

Критика[уреди | уреди извор]

Књига је забрањена у Совјетском Савезу 1929. због наводног окултизма аутора, иако књига не показује или показује врло мало знакова таквог садржаја. Накнадно, ембарго је укинут.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]