Баскервилски пас

С Википедије, слободне енциклопедије
Издање из 1960.

Баскервилски пас (енгл. The Hound of the Baskervilles) је криминалистички роман сер Артура Конана Дојла, поступно издаван у магазину Странд 1901. и 1902. године. Радња се догађа у Дартмуру 1889. године. За време писања Дојл је имао времена да истражи пустопољину и потпуно је опише. У роману Шерлок Холмс и доктор Вотсон истражују клетву која је повезана са Баскервилским псом.

Инспирација[уреди | уреди извор]

Мочвара око Фокс Тора је била главна инспирација за радњу романа. Имање Баскервила је или имање Хејфорд Хол или Брук Менор, који су у близини Бакфестлија.

Мисли се да је због Дојловог становања у Бирмингему име Баскервила дошло од бирмингемског штампара Џона Баскервила. Идеје новинара Бертрама Флечера Робинсона одиграле су битну улогу у настанку романа и у раним издањима је био поменут, мада није познато колики је био његов допринос. Баскервилски пас се због фантастичног описног писања сматра једним од најбољих дела Дојла као аутора.

Ово је уједно и дело гдје се поновно појавио Шерлок Холмс који је досадио Дојлу. Разлог повратка је највероватније жеља протагониста и Холмсов велики успех.

Радња[уреди | уреди извор]

Books-aj.svg aj ashton 01g.svg УПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Холмс и Вотсон добили су задатак од Мортимера да помогну у решавању случаја породице Баскервила. Млади сер Хенри Баскервил био је нови наследник и дошао је у Лондон. Отишао је на имање, а с њим је ишао Вотсон. Вотсон је истраживао пустопољину и ту упознао мештане. Ипак незнано Вотсону ту је дошао и Холмс. Када је Вотсон то открио наљутио се, али помогао му је и заједно су убили пса који је убио Чарлса Баскервила и његовог господара и тако уништили клетву.

Филмске адапције[уреди | уреди извор]

Почев од 2006. постоји најмање 24 филмске верзије Баскервилског пса. Неке су остале баш верне оригиналном тексту док су неке разликују у радњи или у извршењима, а међу њима су и неке пародије. Познат је филм из 1939. са Бејзилом Ратбоном у улози Холмса, док је Вотсона глумио Најџел Брус.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]