Авимелех

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Авимелех
Abimelech.jpg
Авимелех
Место рођења Сихем, Израиљ
Место смрти Тубас, Израиљ
Отац Гидеон
Краљ Јудеје
Претходник Гидеон, само као судија
Наследник Тола

Авимелех хебрејски: אֲבִימֶלֶךְ‎‎ је био краљ Јудеје син Гидеоне, који је, након смрти свог оца, убедио народ да га изабере за краља (Јуд 8:31.). Након тога је убио седамдесеторо своје браће, који су живели у кући свога оца, у Офри. Преживео је само најмлађи - Јотам, који је успео да побегне (Судије 9:. 7-20). После неколико пораза, био је смртно рањен у главу, током опсаде града Тубаса (Суд 9:. 54-57).

У Књизи о судијама о њему стоји:

„ 1 И Авимелех син Јеровалов отиде у Сихем к браћи матере своје и рече њима и свему роду отачкога дома матере своје говорећи:

2 Кажите свим Сихемљанима: Шта вам је боље, да су вам господари седамдесет људи, сви синови Јеровалови, или да вам је господар један човек? И опомињите се да сам ја кост ваша и тело ваше. 3 Тада рекоше браћа матере његове за њ свим Сихемљанима све те речи, и срце њихово приви се к Авимелеху, јер рекоше: Наш је брат. 4 И дадоше му седамдесет сикала сребра из дома Вал-Веритовог, за које најми Авимелех људи празнова и скитница, те иђаху за њим. 5 И дође у кућу оца свог у Офру, и поби браћу своју, синове Јеровалове, седамдесет људи, на једном камену; али оста Јотам најмлађи син Јеровалов, јер се сакри. 6 Тада се скупише сви Сихемљани и сав дом Милов, и отидоше и поставише Авимелеха царем код храста који стоји у Сихему. 7 А кад то јавише Јотаму, отиде и стаде наврх горе Гаризина, и подигавши глас свој повика и рече им: Чујте ме, Сихемљани, тако вас Бог чуо! (1 Суд )”

Спољашње везе[уреди]