Агитпроп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Агитпроп (агитација и пропаганда) је назив за органе који су постојали или постоје при комитетима комунистичких партија.

Задатак агитпропа као помоћних тела комитета у организацији Комунистичке партије Југославије био је да организују и непосредно руководе агитационо-пропагандним радом ради политичке мобилизовања грађана у остваривању задатака које је поставила партија у току револуције и у социјалистичкој изградњи земље.

У току Народноослободилачке борбе при штабовима НОВ од краја 1942. године постојале су партијске војне групе за агитацију и пропаганду с тежиштем рада на мобилизовању свих снага за ослобођење земље. И у другим земљама деловали су у Другом светском рату веома развијени војни центри за агитацију и пропаганду са задатком политичког мобилизовања људства и подизања његове патриотске свести и борбеног морала.

С обзиром на промене у начину остваривања улоге КПЈ у условима друштвеног усмеравања и формирања идејних ставова, ових органа за илегалне услове рада односно касније за метод административног усмеравања и формирања идејних ставова, расформирани су агитпропи као превазиђени модели идејног рада и усмеравања и замењени су новим облицима усмеравања идеолошко-политичког рада од стране КПЈ, који су одговарали новим захтевима и потребама.

Литература[уреди]

  • Мала политичка енциклопедија. „Савремена администрација“, Београд 1966. година.

Спољашње везе[уреди]