Пређи на садржај

Аеродром Рајловац

С Википедије, слободне енциклопедије
База Рајловац 1999.

Рајловац је војна база и аеродром у Босни и Херцеговини који се налази на око 12 километара северозападно од Сарајева, у градском насељу Рајловац. Рајловац је од 1919. до 1941. био војни аеродром ваздухопловства Краљевине Југославије. После рата Рајловац је био база Југословенског ратног ваздухопловства. У Рајловцу се од 1949. до 1992. налазио завод за ремонт и производњу авионских мотора. Од 1996. Рајловац је био важна војна база СФОР-а.

Историја[уреди | уреди извор]

Ваздухопловна база[уреди | уреди извор]

Историја базе почиње од 1904. када је Аустроугарска основала своју војну базу. Од 1919. до 1941. године, аеродром Рајловац био је војни аеродром Краљевине Југославије. На овом аеродрому постојала је и Аеропланска радионица Сарајево, која је била оспособљена за оправку авиона. У Априлском рату 1941. године, аеродром Рајловац бомардовала је више пута италијанско и немачко ваздухопловство. После капитулације Југославије, аеродром су користили немачки Вермахт и Зракопловством НДХ. Рајловац је остао војни аердром НДХ све до ослобођења Сарајева априла 1945. Аеродром Рајловац ослободиле су снаге 9. крајишке бригаде.

Ремонтни завод и фабрика мотора[уреди | уреди извор]

МиГ-21 из времена коришћења Рајловца као ремонтног завода

У јесен 1949. године, због стратешких и геополитичких разлога након разлаза са Информбироом, авио-радионица из Панчева је премештена на аеродром Рајловац. Са дислоцираном опремом из Панчева и затеченом опремом и уређајима, у објектима Аеропланске радионице у Рајловцу, настављен је рад и формирана је Авио-радионица бр. 169 - касније "Самостална ваздухопловна ремонтна радионица", па Ваздухопловни ремонтни технички завод (ВРТЗ) и, на крају, ВЗ "Орао“.

После рата у Босни и Херцеговини, ВЗ Орао је премештан у Бијељину.

База СФОР-а[уреди | уреди извор]

Рајловац као база СФОР-а

Види још[уреди | уреди извор]