Рајловац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
База Рајловац 1999.

Рајловац је војна база у Босни и Херцеговини који се налази на око 12 километара северозападно од Сарајева. Рајловац је од 1919. до 1941. био војни аеродром вадухопловства Краљевине Југославије. После рата Рајловац је био база Југословенског ратног вздухопловства. У Рајловцу се од 1949. до 1992. налазио завод за ремонт и производњу авионскх мотора. Од 1996. Рајловац је био важна војна база СФОР-а.

Историја[уреди | уреди извор]

Ваздухопловна база[уреди | уреди извор]

Историја базе почиње од 1904. када је Аустроугарска основала своју војну базу. Од 1919. до 1941. године, аеродром Рајловац био је војни аеродром Краљевине Југославије. На овом аеродрому постојала је и Аеропланска радионица Сарајево, која је била оспособљена за оправку авиона. У Априлском рату 1941. године, аеродром Рајловац бомардовала је више пута италијанско и немачко ваздухопловство. После капитулације Југославије, аеродром су користили немачки Вермахт и Зракопловством НДХ. Рајловац је остао војни аердром НДХ све до ослобођења Сарајева априла 1945. Аеродром Рајловац ослободиле су снаге 9. крајишке бригаде.

Ремонтни завод и фабрика мотора[уреди | уреди извор]

МиГ-21 из времена коришћења Рајловца као ремонтног завода

У јесен 1949. године, због стратешких и геополитичких разлога након разлаза са Информбироом, авио-радионица из Панчева је премештена на аеродром Рајловац. Са дислоцираном опремом из Панчева и затеченом опремом и уређајима, у објектима Аеропланске радионице у Рајловцу, настављен је рад и формирана је Авио-радионица бр. 169 - касније "Самостална ваздухопловна ремонтна радионица", па Ваздухопловни ремонтни технички завод (ВРТЗ) и, на крају, ВЗ "Орао“.

После рата у Босни и Херцеговини, ВЗ Орао је премештан у Бијељину.

База СФОР-а[уреди | уреди извор]

Рајловац као база СФОР-а

Види још[уреди | уреди извор]