Акумулатор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Акумулатор

Акумулатор је врста батерије, електрохемијског уређаја, која је способна да врши двоструко претварање (конверзију) енергије. Могуће је претварати електричну енергију у хемијску, што се сматра пуњењем акумулатора, јер се тада врши увећање потенцијалне енергије акумулатора. Међутим, могуће је вршити и претварање хемијске енергије у електричну, као и код сваке батерије, прикључењем електричног потрошача на крајеве акумулатора (полове) када акумулатор производи електричну енергију и предаје је електричном колу.

Акумулатор се састоји од једне или више ћелија које имају две електроде (катоду и аноду) које су уроњене у електролит. Једна ћелија оловног акумулатора даје напон од приближно 2 V, а серијским повезивањем ћелија добија се акумулаторска батерија називног напона који одговара броју ћелија помноженим с напоном једне ћелије. На пример, за називни напон од 12 V потребно је спојити 6 ћелија од 2 V серијски.

Најпознатији и најчешће присутни у пракси су оловни и алкални.

Акумулатори спадају у секундарне електро-хемијске изворе (реверзибилне) електричне енергије и могу више пута претварати хемијску у електричну енергију и обрнуто (могу се пунити и празнити).

За разлику од акумулатора батерија спада у такозване примарне изворе електричне енергије јер претвара хемијску енергију у електричну и не може се пунити (процес није реверзибилан).

Опасности[уреди]

  • Пошто се у акумулаторима налазе хемијска једињења опасна по људски организам и животну средину потребно је обратити пажњу при руковању са њима.
    • Треба водити рачуна да нарочито мала деца не дођу у контакт са акумулаторима јер је опасно ако хемикалије прсну у очи или у органе за дисање и варење јер може доћи до опекотина, гушења и тровања.
    • После употребе (неисправне) акумулаторе не треба бацати на сметлиште или у природу већ их треба прикупљати и рециклирати како се не би загађивала вода и земљиште (животна средина).

Спољашње везе[уреди]