Електролит

С Википедије, слободне енциклопедије
Chloralkali membrane.svg

У хемији, електролит је супстанца која садржи слободне јоне који је чине електричним проводником. Електролит се разлаже на јоне када је растопљен или растворен у растварачу.[1]

Са техничне стране гледишта, електролит је назив за сваку супстанцу која је способна да врши јонски пренос струје.[2] Електролити у овом другом смислу се често деле на течне и чврсте. Електролити у првом смислу се увек могу убројити у електролите у другом, док електролити у другом значењу нису увек и у првом .

Примери електролита[уреди | уреди извор]

Примери електролита у првом смислу су нпр: водени раствори соли, киселина и база, као и њихови растопи. Ови електролити се деле на слабе и јаке, у зависности од степена дисоцијације:

  • јаки електролити, потпуно дисосују на јоне: хидроксиди литијума и натријума, киселине, нпр. HCl, HI, HBr, H2SO4, HNO3, HClO4, као и већина неорганских соли које се растварају у води (у изузетке спадају нпр. неке соли живе- Hg(CN)2, Hg2Cl2).
  • слаби електролити: само делимично дисосују на јоне - H2S, H2SO3, HNO2, CH3COOH.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Joyce LeFever Kee; Paulanka, Betty J.; Polek, Carolee (2009). Handbook of Fluid, Electrolyte and Acid Base Imbalances (3. изд.). Delmar Cengage Learning. ISBN 978-1-4354-5368-5. 
  2. ^ Sheng Shui ZhangCorresponding author contact information (2006). „A review on electrolyte additives for lithium-ion batteries”. Journal of Power Sources. 162 (2): 1379—1394. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Joyce LeFever Kee; Paulanka, Betty J.; Polek, Carolee (2009). Handbook of Fluid, Electrolyte and Acid Base Imbalances (3. изд.). Delmar Cengage Learning. ISBN 978-1-4354-5368-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]