Албрехт Петер Кан

С Википедије, слободне енциклопедије
Албрехт Петер Кан
Датум рођења1923.
Место рођењаКелн
Датум смрти1996.
Место смртиХамбург

Албрехт Петер Кан (нем. Albrecht Peter Kann; рођен 1923. у Келну, умро 1996. у Хамбургу) је немачки новинар и писац криминалистичких и вестерн-романа.[1]

Након што је докторирао филозофију, у Њујорку и Харлему (Холандија) је био уредник неколико часописа, да би на крају у Хамбургу уређивао часопис „Слушај!“ (нем. HÖR ZU!).

Године 1958, заједно са издавачем Отом Мелхертом (нем. Otto Melchert) покреће едицију вестерн-романа „Вајат Ерп“ (нем. Die Wyatt Earp Story), једну од најдуговечнијих и најуспешнијих едиција у оквиру вестерн-жанра. Кан је све до смрти 1996, под псеудонимом Вилијам Марк, написао и објавио око 298 романа о Вајату Ерпу.

Године 1965. повлачи се са дужности уредника романа у редакцији часописа Слушај! и постаје слободни новинар и писац тзв. петпарачких романа (криминалистичког, авантуристичког и љубавног жанра) за издавачку кућу Густава Либеа (нем. Gustav Lübbe Verlag) у Бергишгладбаху. Писао је под многим псеудонимима, од којих су најпознатији Џери Котон, Текс Вилијамс, Вилијам Марк, Питер Алтенберг, Питер Кан, Џони Кент, Ал Кан, Џек Фарланд и Френк Ларами.

Албрехт Петер Кан је један од најплоднијих и најчитанијих писаца на немачком језику, иако је само мали број људи знао његово право име.[тражи се извор]

Занимљивост[уреди | уреди извор]

Године 1956/57. Кан је у часопису Слушај! објавио непотписану романсирану фото-биографију Карла Маја насловљену као „Живот Карла Маја: Отисци у песку-Провалија-Пут ка слави“ (нем. Die Lebensgeschichte Karl Mays: Spuren im Sand - Im Abgrund - Der Weg zum Ruhm), а 1979. је објавио биографски роман о Карлу Мају под насловом „Karl May. So war sein Leben“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Autoren: Kann, Albrecht Peter – Pulverrauch” (на језику: немачки). Приступљено 2023-01-31. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]