Пређи на садржај

Алексеј Мечев

С Википедије, слободне енциклопедије
Алексеј Мечев
Лични подаци
Датум рођења17. (29. март) 1859
Место рођењаМосква,
Датум смрти22. јун 1923.
Место смртиВереја,
Световни подаци
Канонизација2000. од стране Руске православне цркве
Празник9.(22.) јун

Алексеј (Алексиј) Алексејевич Мечев (Алексије Московски; 17. (29. март) 1859, Москва — 22. јун 1923, Вереја) је духовник Руске православне цркве, познати московски протојереј с почетка 20. века, настојатељ цркве Светог Николе у ​​Кленникију[1].

Канонизован за светитеља Руске православне цркве 2000. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у породици регента Хора манастира Чудовског, Алексеја Ивановича Мечева.

Завршио је Заиконоспаску богословску школу и Московску богословију (1879). Сањао је да студира на универзитету и да постане лекар, али је на хитан захтев своје мајке прихватио свештенство.

Цео његов живот био је везан за служење у московским црквама. Служио је као псалмо-чтец у Цркви Знамења. Од 18. новембра 1884. - ђакон цркве Великомученика Георгија у Лубјанском проезду. Од 19. марта 1893. године - свештеник цркве Светог Николе у ​​Кленику на Маросејки, где је служио до краја живота. Била је то једна од најмањих цркава у Москви, са врло мало парохијана. Упркос томе, увео је свакодневне службе у цркву и служио у празној цркви готово сам осам година. Међутим, постепено је свештеник стекао славу као добар пастир, све више и више парохијана је било у цркви, а временом се формирала једна од најпознатијих православних заједница у Москви. Према сећањима верника, његове беседе су биле једноставне, искрене, дирнуле су у срце дубином вере, истинитости и разумевања живота.

У доњем стамбеном спрату цркве отворио је парохијску школу и подигао прихватилиште за сирочад и сиромашне. Е.В. Винклер је 13 година предавао Закон Божији у женској гимназији. Допринео је оживљавању староруског иконописа, благословивши своју духовну кћер Марију Соколову (касније монахињу Јулијану) да слика иконе. Био је близак оптинским старешинама. После смрти супруге и сусрета са светим Јованом Кронштатским, и сам је постао познат као старешина. Био је скроман и проницљив човек. Често је водио разговоре са парохијанима на теме о животу светих. Један од оних који су се сусретима са њим духовно излечили и вратили стваралаштву био је уметник Роберт Фалк[2].

Био је исповедник Николаја Берђајева. Године 1922, када је Берђајев добио наређење од ОГПУ да напусти РСФСР, он се, у великој збуњености, обратио оцу Алексеју. „Немој да се стидиш, иди храбро. Запад мора да чује вашу реч“, рекао је отац Алексеј[3].

У совјетско време је два пута био позиван на „разговор“ у ОГПУ (крајем 1922. и 30. марта 1923.), а било му је забрањено да прима вернике. Због тешке болести није био подвргнут репресији. У мају 1923. отишао је на одмор у Вереју, где је и умро.

Сахрањен је у Москви на гробљу Лазаревско на његовој сахрани. Заупокојену литургију је обавио архиепископ Теодор (Поздејевски), а у сахрани је учествовао патријарх Тихон (оба епископа су управо била изашла из затвора). Тридесетих година 20. века пепео је пренет на Веденское гробље (14 локација).

Похвала[уреди | уреди извор]

Канонизован као светитељ од стране Јубиларног Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве у августу 2000. године. Истовремено је канонизован његов син и наследник на месту настојатеља храма Сергије Мечев. Посебно су поштовани у цркви Светог Николе у ​​Кленикију, где се налази параклис у име светог праведног Алексија и свештеномученика Сергија Мечева. 2001. године пронађене су мошти светог праведника Алексија Московског и пренете у цркву Светог Николе.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Житие святого праведного Алексия Московского (Мечёва)”. web.archive.org. 2006-07-14. Приступљено 2024-06-09. 
  2. ^ „«Лицо Фалька как человека». ВОСПОМИНАНИЯ О ХУДОЖНИКЕ | Журнал «ТРЕТЬЯКОВСКАЯ ГАЛЕРЕЯ»”. www.tg-m.ru. Приступљено 2024-06-09. 
  3. ^ „И.Н. Сиземская П.Б. Струве об экономической европеизации России”. Философия и культура. 4 (4): 449—462. 2013. ISSN 1999-2793. doi:10.7256/1999-2793.2013.04.4.