Арсениј Голенишчев Кутузов

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Арсениј Голонешчев Кутузов (26. мај 1848, Царско Село[1] - 26. јануар 1913) био је руски песник.

Golenischev-kutuzov-a-a.jpg

Рођен је у знаменитој племићкој породици. После очеве смрти преселио се са породицом у Москву, где је завршио гимназију. Дипломирао је на петроградском Правном факултету 1871. године. У државним установама радио је до 1985. кад је постао шеф кабинета царице Марије Фјодоровне. На тој дужности остаје до своје смрти.

Почасни академик[уреди | уреди извор]

Године 1900, са Толстојем, Чеховом, Корољенком, Жемчужниковом, Коњијем и Владимиром Соповјовом, изабран је за почасног академика Руске академије наука[2] из области лепе књижевности.

Збирка песама[уреди | уреди извор]

Голенишчев Кутузов је 1912. године издао збирку песама На заласку.

Руски поета[уреди | уреди извор]

Голенишчев Кутузов је као песник следбеник Мајкова, Тјутчева и Фета, којима се целога живота дивио и које никада није достигао. И поред тога, током деведесетих година 20. века био један од најцењенијих руских поета. Иако његова поезија није сасвим без вредности, мора се рећи да је славу више дуговао пореклу и високом државном положају него вредности својих песама.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ИН4С (19. 05. 2019). „Царско село – некад симбол империје, а данас препорода модерне Русије”. ИН4С (на језику: српски). Приступљено 16. 11. 2019. 
  2. ^ „Руска академија наука (РАН)”. rs.sputniknews.com (на језику: српски). Приступљено 16. 11. 2019. 
  3. ^ Јагличић, Владимир (1994). Антологија руске поезије. Београд: Српска књижевна задруга.