Социјалдемократија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амблем Социјалистичке интернационале, водеће међународне социјалдемократске организације

Социјалдемократија је политичка филозофија која је настала крајем 19. века као струја у марксистичком покрету. Модерна социјалдемократија се разликује од класичне социјалдемократије или демократског социјализма који заговара као крајњи циљ демократско превазилажење економског капитализма и успостављање друштвено-економског система утемељеног на директној демократији у политици и економији, те на демократски планираној производњи. У питању је, дакле, систем производње и расподеле који би био у складу са потребама сваке појединке и сваког појединца, те друштва као целине, и који би узимао у обзир носиве капацитете и услове регенерације животне средине.

Уместо овога, модерне социјалдемократе настоје да само умерено реформишу капитализам демократским путем кроз државне прописе и стварање програма и организација са подршком државе које раде на умекшавању неправди које наноси нерегулисани модел капитализма (либерални модел капитализма). Социјалдемократија се сматра умереном струјом у социјалистичком покрету.

Умерена левичарска странка у матичном политичком току државе са тржишном економијом и гласачким телом махом у средњој класи могла би бити описана као социјалдемократска странка, док би странка са радикалнијим циљевима и гласачким телом махом међу радничком класом и интелектуалцима и историјом учешћа у еманципаторским покретима ближим крајњој левици могла бити описана као странка демократског социјализма и нео-марксизма.

Социјалистичка интернационала, светска организација социјалдемократских и демократско-левичарских странака истиче следеће принципе:

  • слобода — не само грађанске слободе, већ и слобода од дискриминације и слобода од зависности, како од власника средстава за производњу, тако и од носилаца злоупотребљаване политичке моћи, друго,
  • једнакост и социјална правда — не само пред законом већ и економска и социјално-културна једнакост, и једнаке могућности за све укључујући и оне са физичким, менталним или друштвеним хендикепом, и, треће,
  • солидарност — јединство и саосећање према жртвама неправде и неједнакости. Ови идеали су описани у више појединости у Декларацији принципа Социјалистичке интернационале.

Попис познатих социјалдемократа[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]