Леви центар

Из Википедије, слободне енциклопедије

У политици, односно политичкој теорији израз леви центар (центар-левица, умерена левица), означава политичке покрете, политичке странке и политичке идеје који по својим темељним програмским одређењима припадају левици, али у својој практичној платформи имају доста компромисних садржаја што их приближава политичком центру, те их се због тога не може назвати левицом у класичном смислу.

Политичке странке и организације које се сматрају левим центром најчешће настоје пронаћи компромис између социјалистичких и либералних садржаја у својим програмима. Од њих су најпознатије странке, организације и покрети социјалдемократске оријентације који се најчешће називају левим центром.

Појам левог центра се често користи и за опис коалиције коју чине странке левице и центра.

А политичке странке и организације које се на политичком спектру сматрају позицијом "леви центар/центар" најчешће настоје пронаћи компромис између социјалдемократских и либералних садржаја у својим програмима. Од њих су најпознатије странке, организације и покрети социјално-либералне оријентације који се најчешће називају "левим центром/центром".