Аустроугарска круна

С Википедије, слободне енциклопедије
Круна

Круна или корона (нем. Österreichisch-ungarische Krone, мађ. osztrák-magyar korona или чеш. rakousko-uherská koruna) је била званична валута Аустро-угарског царства од 1892. (заменивши Аустроугарски гулден као део прихватања златног стандарда) до распада царевине 1918. године. Круна се делила на стоти део који се звао хелер у аустријском и филер у мађарском делу царевине.

Валута је усвојена након више покушаја да Аустроугарска прихвати златни стандард 1892. према плану Шандора Векерле, министра финансија. План је подразумевао увођење нове валуте која је била у односу 2 круне = 1 гулден на претходној сребрној бази валуте. Од 1900. круна је била једина важећа валута на у царевини.

Круна је у Аустрији остала до 1924. године када је, након хиперинфлације након рата, замењена шилингом у коме је 1 шилинг има вредност 10.000 круна.

Након Првог светског рата на подручју Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918, круна је била прихваћена од стране нових власти као круна Срба, Хрвата и Словенаца. Она је касније замењена 1920. године динаром у односу 1 динар = 4 круне.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]