Барсина (кћи сатрапа Артабаза)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Барсина, кћи битинијског сатрапа Артабаза је била супруга Мемнона Рођанина, војсковође Дарија III, и Александра Великог, македонског краља. Када је Александар 334. п. н. е. напао Персију, Мемнон је, да би стекао Даријеву наклноност, поверио своју супругу и сина персијском цару као таоце. Већ наредне године рата, падом Дамаска, Барсина је заједно са Даријевом породицом пала у заробљеништво. Међутим, како Плутарх преноси позивајући се на Аристобула:

Са Александром Барсина је имала сина по имену Херакло. Након Александрове смрти, створило се питање наследства. Неарх је иступио с примедбом да нема разлога чекати рођење Александровог детета, кад већ постоји Херакле. Међутим, његов предлог није прихваћен.

Уопште, Барсина, иако је Александру родила Херакла, никада није сматрана краљицом.[1] Према подацима које дају Диодор и Јустин, изгледа да је Херакле одрастао у Пергаму под мајчиним надзором. Последњи пут се спомиње 308. п. н. е.[1] Тада је највероватније заједно са мајком поделио судбину. По Касандровом наговору, Полиперхонт је убио седамнаестогодишњег младића.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Fanula Papazoglu, Istorija helenizma, Beograd 1995, 168

Напомена: Овај чланак, или један његов део, преведен је или прилагођен из одреднице једног од томова Речника грчких и римских биографија и митологија.