Батаљон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стандардни НАТО симбол за пешадијски батаљон

Батаљон (фр.) представља основну тактичку јединицу копнене војске. Оспособљен је за разноврсна дејства у различитим условима. Састоји се од команде, три до пет чета, јединица за подршку и јединица за позадинско обезбеђење. Батаљон начелно улази у састав пука или бригаде, а може бити и самосталан. Јачина и састав зависе од намене (300 до 1.000 људи). Командант батаљона најчешће је официр у чину потпуковника, а може бити и мајор.

Батаљон између осталог може бити:

 • пешадијски, први пут је формиран у Француској 1691. године; начелно се састоји од три до пет пешадијских чета и пратећих јединица снаге 500 до 1000 људи.
 • оклопни, први пут је формиран у Уједињеном Краљевству 1916. године; начелно се састоји од три тенковске, једне механизоване чете и других пратећих јединица (27-45 тенкова или оклопних возила другог типа); у неким земљама сличног је састава и намене тенковски батаљон.
 • тенковски, тактичка оклопна јединица неких армија чију главну ударну и маневарску снагу чине тенкови; састоји се од 2-3 тенковске чете и других пратећих јединица (18-45 тенкова); може се наћи у саставу оклопне, оклопно-механизоване и механизоване бригаде или пука, оклопне и пешадијске дивизије али може бити и самосталан.
 • моторизовани, први пут се појављује увођењем моторних возила у армије ради бржег превоза људства и материјално-техничких средстава потребних у борби у периоду између Првог и Другог светског рата; масовна моторизација пешадије али и артиљерије настаје током и после Другог светског рата; временом све више се замењују механизованим батаљонима.
 • механизовани, први пут формиран у француској, британској и немачкој војсци пред почетак Другог светског рата; начелно се састоји од три механизоване чете и других јединица за подршку; улази у састав оклопних, оклопно-механизованих и механизованих пукова и бригада, а може бити и самосталан унутар састава веће војне формације (рецимо дивизије); у данашње време чини окосницу свих модерних армија света.
 • извиђачки, намењен је превасходно за извиђачка али и друга борбена дејства; разноврсне је организацијско-формацијске структуре и наоружања у зависности од врсте борбених дејстава за које је намењен; може бити и оклопно-механизованог састава.
 • инжињеријски, први пут је формиран у Француској 1691. године; начелно се састоји од неколико чета и водова различитог састава намењених инжињеријским задацима (постављање и савлађивање минско-експлозивних препрека, рушење, утврђивање, премошћавање река, изградњу и поправку путева, аеродрома и других објеката од важности и сл.).
 • батаљон везе, први пут је формиран у Великој Британији 1869. године као телеграфски батаљон; основни задатак му је успостављање и одржавање свих врста веза и све већих капацитета веза између команди и јединица на терену; у оквирима савременог ратовања везе су од непроцењивог значаја за извођење било каквих борбених дејстава са успехом.
 • падобрански, први пут је формиран у Совјетском Савезу 1930. године, а посебну пажњу посвећују им све армије света након доказане вредности током и након Другог светског рата; оспособљен је за превожење транспортним ваздухопловом (авионом или хеликоптером), спуштање падобранима и извођење брзих интервенција и изненадних дејстава у непријатељској позадини; у свом саставу има начелно 3-4 падобранске чете укупне јачине од 350 до 850 људи (НАТО).
 • батаљон морнаричке пешадије, намењен је за извођење поморскодесантних дејстава и противдесантну одбрану обале и острва; дејствује у уској вези са морнаричким снагама; налази се у саставу флота, амфибијским јединицама или су укрцани на већим ратним бродовима неких морнарица (носачима авиона, носачима хеликоптера, крстарицама, десантним бродовима и сл.); овај тип јединица појављује се у XVI и XVII веку као део бродских посада који ојачан ватреним дејством бродске артиљерије учествује у абордажу и десанту; у Првом светском рату многе земље имају и користе моранаричку пешадију, а њихова вредност посебно је потврђена током Другог светског рата на Пацифику и на европском ратишту као и након њега (Корејски рат, Вијетнамски рат, Фолкландски рат, Заливски рат и др.
 • планински, основна тактичка јединица планинске пешадије оспособљене за вршење борбених дејстава на средњем и високопланинском земљишту.

У артиљеријским јединицама еквивалент за батаљон назива се дивизион.