Бели пут

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Бели пут
Beli put, izdavacka kuca, Beograd, logotip.jpg
Основано2005.
ОснивачМилан Вулетић
Матична држава Србија
СедиштеБеоград
ИздањаХогар Страшни, Бетмен, Гаша Шепртља, Надзирачи, Сендмен итд

Бели Пут је српска издавачка кућа основана 2005. у Београду, а специјализована је за стрипове, дечје књиге и уметничку прозу. Основно усмерење је преводно објављивање познатих светских дела у трајном облику.

Највећи утицај је остварен на пољу објављивања стрипова, где је „Бели Пут“ поред уметнички квалитетних наслова увео на српско тржиште и издавачки формат интеграла и графичких новела, који у један том сабирају више стрипских албума или свезака.

Стрипови у издању „Белог Пута“[уреди | уреди извор]

Предузеће је у првих пет година објавило преко 40 луксузних стрипских књига у едицијама „Графичке новеле“, „Интеграли“, „88“ и „Стрипови Стрипови“.

Графичке новеле[уреди | уреди извор]

Сабрани Гаша Шепртља[уреди | уреди извор]

У октобру 2012, „Бели пут“ је објавио прве три од планираних шест књига целокупног „Гаше Шепртље“, са преводом Ђорђа Димитријевића, на основу француског коначног канонског издања, укључујући табле које до сада нису објављиване у Србији.[1]

Пријем код критике и читалаца[уреди | уреди извор]

Оцена критике поводом делатности „Белог Пута“ је била повољна, а издања се редовно увршћују у „стрипске догађаје године“ на листи критичара НИН-а.

Одзив публике је у већини случајева био комерцијално задовољавајући, што је утицало на нагло оживљавање тржишта стрипских књига у Србији, које је било замрло још од краја осамдесетих. Неке од стрипских књига су штампане у два тиража (Бетмен: Повратак мрачног витеза, 300, Сендмен...) па чак и три (Хогар Страшни: Најбоље од мене).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Гаша Шепртља (Гастон)“, Happy Novi Sad, 22. октобар 2012.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]