Библиотека Музеја Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Biblioteka Muzeja Vojvodine 2.jpg

Библиотека Музеја Војводине је специјална библиотека, чији фонд чини литература везана за све области којима се бави Музеј, а то су археологија, етнологија, историја, историја уметности, нумизматика и музеологија, односно литература која омогућава систематско проучавање историје Војводине – од најстаријих времена, као и материјалне и духовне културе етничких група које у њој живе.

Biblioteka Muzeja Vojvodine 1.jpg

Оформљена је 1952. године у окриљу Војвођанског музеја, када је цео књижни фонд, који се до тада налазио у приручним збиркама, смештен на једно место и када је добила свог првог библиотекара – Милицу Марковић. Интеграцијом Војвођанског музеја и Историјског музеја Војводине у јединствену установу под називом Музеј Војводине дошло је и до интеграције њихових библиотека (1992).

Веома важан део фонда Библиотеке чине најзначајнији европски археолошки, етнолошки и историјски часописи, као и каталози изложби и музеја. Посебно место заузимају и библиотеке целине (библиотека археолога Милоја Васића, археолога Богдана Брукнера, етнолога Мирјане Малуцков, археолога Миодрага Гирића и историчара Ранка Кончара), библиотека Историјског архива Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине и библиотека Центра Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине за политичке студије и марксистичко образовање „Стеван Дороњски“.

Biblioteka Muzeja Vojvodine 3.jpg

Каталошко-библиографска обрада публикација врши се електронски, а заснована је на примени јединствених националних и међународних стандарда. Библиотечка грађа претражује се путем лисног алфабетског каталога и електронског каталога. Најважнији вид набавке публикација је размена, која се врши са 81 установом у земљи и 213 установа у иностранству.

Библиотечки фонд данас чине 35.293 монографске публикације, 22.933 годишта серијских публикација, 10.985 публикација из библиотеке Центра Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине за политичке студије и марксистичко образовање „Стеван Дороњски“ и 9.852 публикације из библиотеке Историјског архива Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине.

Корисници Библиотеке Музеја Војводине су, пре свега, радници Музеја, али и научници, истраживачи, студенти, ђаци и др.

Од самог оснивања Библиотека је имала значајну улогу у праћењу и развоју библиотечке делатности у Војводини. Од 1953. до 1967. године водила је централну картотеку музејских библиотека Војводине.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Пољак 2017, стр. 197–223