Савез комуниста Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез комуниста Војводине
Vajdasági kommunista párt
Logo Savez komunista Vojvodine.png
Председник председништва ЦК СКВ Недељко Шиповац1
Основана 1943
Распуштена 1990
Седиште Нови Сад
Држава Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије СФРЈ/Србија СР Србија
Покрајина Србија САП Војводина
Млади огранак Савез социјалистичке омладине Војводине
Идеологија Комунизам, Титоизам.
Политичка позиција Крајња левица
1. Последњи председник председништва ЦК СКВ између 1989-1990.

Савез комуниста Војводине (мађ. Vajdasági kommunista párt) била је покрајинска организација Савеза комуниста Југославије која је од 1944. до 1990. године деловала у САП Војводини.

Као и друге републичке и покрајинске организације, и СК Војводине је захваљујући процесима децентрализације од средине 1960-их година стекао аутономију у односу на водство Партије у Београду. СК Војводине је тако почео водити властиту политику, независну не само од СК Југославије, него и од матичног Савеза комуниста Србије. СК Војводине је такође користио одредбе Устава из 1974. године којима је покрајина Војводина стекла де факто статус републике.

СК Војводине се сматрао једном од либералнијих организација СКЈ, али је крајем 1980-их година дошао под удар тзв. српског национализма, односно новог председника ЦК СК Србије Слободана Милошевића који се залагао за укидање широке аутономије САП Косова и САП Војводине. Иако Војводина, за разлику од Косова, није имала етничке проблеме, војвођанско партијско руководство је у београдској штампи проглашавано аутономашима и оптуживано за подршку косовској партијској организацији, односно албанском национализму. Та се кампања одразила и тзв. „митинзима истине“ и протестним маршевима косовских Срба на улицама војвођанских градова, током лета и јесени 1988., те је кулминирала у тзв. "јогурт-револуцији" којом је 5. октобра 1988. године свргнуто „аутономашко“ водство СК Војводине.

СК Војводине су након тога преузеле присталице Слободана Милошевића, 1990. године велики део чланства СК Војводине се, као и СК Косова, утопио у нову Социјалистичку партију Србије, мањи део чланства СК Војводине који се није слагао са политиком Слободана Милошевића се припојио Лиги социјалдемократа Војводине.

Лидери СК Војводине[уреди]

Програм и план рада партије Савеза комуниста Војводине из септембра 1974. године.

Литература[уреди]

  • Хронологија Радничког покрета и СКЈ 1919-1979. „Институт за савремену историју“ Београд и „Народна књига“ Београд, 1980. година.
  • Историја Савеза комуниста Југославије. Истраживачки центар „Комунист“ Београд, „Народна књига“ Београд и „Рад“ Београд, 1985. година.