Библиотека Факултета уметности у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека Факултета уметности у Нишу
Оснивање2003.
ЛокацијаНиш
 Србија

Библиотека Факултета уметности у Нишу је организациона јединица Факултета уметности. Служи наставним и научним потребама студената, универзитетских наставника и научних радника. Фонд Библиотеке могу користити и неакадемски корисници у делу простора за читаоницу.

Историјат[уреди | уреди извор]

Библиотека Факултета уметности почела је са радом 2003. године са наслеђеним фондом Више музичке школе у Нишу. Од тог времена почиње континуиран рад Библиотеке у сфери академске библиотечке делатности.

Делатност[уреди | уреди извор]

У оквиру Библиотеке се обављају следећи послови: прикупљање података о информационим потребама наставног и научног процеса; формирање јединствене набавне политике и расподеле фондова; набавка, обрада, складиштење и издавање на коришћење библиотечке грађе; прикупљање и чување библиотечке грађе; прикупљање и чување дипломских радова и докторских дисертација тј. докторских уметничких пројеката; прикупљање и чување цртежа, графичких и осталих радова студената; прикупљање и обрада података о објављеним радовима наставника и сарадника, у складу са потребама наставног, уметничког и научног процеса. Библиотека организује и реализује услуге пласмана, продаје књига и осталог штампаног материјала, као и аудио-видео издања у оквиру Скриптарнице-књижаре у сарадњи са Службом за материјално-финансијско пословање; фотокопирање материјала у складу са Законом о ауторским и сродним правима, као и друге послове из делокруга рада библиотеке.[1]

Фонд[уреди | уреди извор]

Фонд Библиотеке се формирао од 2003. године и развијао у складу са досадашњим потребама наставе. Почетни фонд Библиотека је наследила од Више музичке школе на основу Споразума о коришћењу фонда. Почетна библиотечка грађа је имала 870 наслова монографских публикација, 16 наслова серијских публикација, 620 дипломских радова, 520 наслова некњижне грађе и 544 музикалија. Данас Библиотека располаже са фондом од преко 27.000 библиотечких јединица, где је укључено 12 врсти библиотечке грађе и то:

  1. монографске публикације
  2. серијске публикације
  3. музикалије
  4. некњижна грађа
  5. летопис ФУ
  6. графике радова студената
  7. библиотека целине, легати[2][3]
  8. дипломски радови (ВМШ и ФУ)
  9. мастер радови
  10. докторске тезе
  11. семинарски радови
  12. посебан део фонда Библиотеке чини дигитална грађа и то 2.658 дигитализованих јединица библиотеке целине Хорских свечаности (штампане музикалије и артефакти) и 147 дигитализованих рукописних музикалија библиотеке целине Хорских свечаности.

Каталог[уреди | уреди извор]

Библиотека је од јула 2010. године, у оквиру TEMPUS пројекта, постала пуноправни члан система COBISS, који представља јединствени виртуелни организациони модел повезивања библиотека у библиотечко-информациони систем са узајамном каталогизацијом, библиографско-каталошком базом податаака и локалним базама података библиотека учесница. Фонд библиотеке, као и фондови других библиотека Узајамног каталога Виртуелне библиотеке Србије, доступни су преко Електронског каталога НБС.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Факултет уметности у Нишу”. Приступљено 22. 9. 2017. 
  2. ^ Гагић, Весна. Библиографија легата Библиотеке Факултета уметности (2016. изд.). Ниш: Универзитет у Нишу, Факултет уметности. ISBN 978-86-85239-18-2. 
  3. ^ Гагић, Весна; Црногорац, Весна. Хорске свечаности: библиотека целина Факултета уметности у Нишу (2016. изд.). Ниш: Универзитет у Нишу, Факултет уметности. ISBN 978-86-85239-35-9. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]