Битка код Ла Плате

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Битка код Ла Плате
Део Другог светског рата
Admiral Graf Spee Flames.jpg
Адмирал Граф Шпе тоне
Време:13. децембар 1939.
Место:Крај естуарија реке Ла Плате, Уругвај
Исход: Британска пропагандна победа
Сукобљене стране
Уједињено Краљевство
Уједињено Краљевство
+ Нови Зеланд
Трећи рајх
Трећи рајх
Команданти и вође
Хенри Харвуд Ханс Лангсдорф
Јачина
1 тешка крстарица
2 лаке крстарице
1 џепни бојни брод
Жртве и губици
1 крстарица оштећена
72 мртвих
1 џепни бојни брод потопљен
36 мртвих

Битка код Ла Плате (13. децембар 1939.) била је прва већа поморска битка у Другом светском рату. Немачки џепни бојни брод Адмирал Граф Шпе, који је патролирао јужним Атлантиком, пронашле су крај естуара реке Ла Плате у Јужној Америци три мање британске крстарице: Ахилес, Ексетер и Ајакс.

Током битке, Ексетер је претрпео тешка оштећења, те је присиљен на повлачење. Ајакс и Ахилес присилили су Граф Шпеа да се повуче у неутралну луку Монтевидео. Након веома напетог периода капетан Граф Шпеа, Ханс Лангсдорф, наредио је да посада сама потопи свој брод уместо да поновно уђе у битку. Битка је била велики пропагандни ударац за Немце.

Битка[уреди | уреди извор]

У око 06:14 часова по локалном времену 13. децембра 1939. бродови су приметили једни друге и почели су се примицати. Посада Адмирал Граф Шпеа је напочетку посумњала да су, осим Ексетера, друге две лаке крстарице мањи разарачи који су штитили конвој. Тада и Немци нападају. Ексетер се окреће према северозападу док Ајакс и Ахилес заједно према североистоку. Граф Шпе отвара ватру из својих 280 mm топова у 0618.

Пловећи на запад паралелно с британском тешком крстарицом Ексетер бојни брод Адмирал Граф Шпе снажно ју је тукао својим најјачим топовима, а новозеландска крстарица Ајакс све је више заостајала. Око 0716 немачки бојни брод нагло скреће према британској тешкој крстарици Ексетер у намери да је коначно потопи. Премда на британској крстарици делују само два топа, остали су оштећени, посада Ексетера тако добро гађа да је Граф Шпе морао устукнути и удаљити се. Истовремено британска лака крстарица Ахилес и новозеландска лака крстарица Ајакс успиевају смањити раздаљину и сада оне туку све прецизније по немачком броду. Изгледало је да су у том тренутку Нијемци изгубили живце и да више не знају на коју страну да узврате паљбу.

Ипак, заповједник бојног брода Адмирал Граф Шпе Ханс Лангсдорф усмерио је паљбу на лаке крстарице и у 0725 граната од 280 mm погађа Ајакс и уништава му обје крмене артиљеријске куле. Истовремено погођен је и Ексетер који је остао без топова и више није мога да узврати по Адмиралу Граф Шпеу. Британске крстарице биле су приморане да се удаље од немачког бојног брода и да брзо изврше поправке не би ли поново могле да уђу у битку с још неоштећеним немачким бојним бродом. Нејсано је зашто се немачки бојни брод изненада склонио у неутралну луку Монтевидеа, а није боље искористио своје бојне могућности и предности. У складу са тадашњим међународним прописима бојни брод смео је да остане у неутралној луци највише 24 сата, немачки амбасадор успео је да избори тражених 72 сата, а опет није јасно зашто су се британске дипломате у Монтевидеу томе жестоко противиле кад је Британцима више одговарало да Адмирал Граф Шпе остане у луци што дуже. Наиме, у помоћ озбиљно оштећеној британској бојној групи хитала је британска тешка крстарица Камберлен од 10.000 тона с осам топова од 203 mm. Камберлен је била нешто јача од Ексетера и једина је била у могућности да помогне док су сви остали британски ратни бродови били на хиљаде миља далеко.

Намера Немаца сада је била јасна: требало је да се пробију према луци Буенос Ајрес где би аргентинске власти биле много попустљивије према немачком бојном броду. Но, 17. децембра стигла је тешка крстарица Камберлен. Немачки џепни бојни брод Адмирал Граф Шпе полако је око 18.15 часова почео напуштати луку праћен немачким теретним бродом Такома. Сви су помислили да ће се на пучини испред Уругваја развити још један поморски бој, али догодило се супротно. Око 1956 на Адмирал Граф Шпеу зачуле су се снажне експлозије, у првом тренутку Британци су помислили да брод отвара паљбу, но није било тако. Експлозив на броду је активирао лично капетан Лангсдорф желећи на овај начин да избегне могуће губитке међу члановима посаде.

Последице[уреди | уреди извор]

Адмирал Граф Шпе је потонуо у плитким водама и засео на дно тако да су му горњи делови остали над површином. Посада је спашена и пребачена у Аргентину, а заповедник Лангсдорф се три дана касније убио из свог пиштоља у једном хотелу огрнут заставом немачке царске морнарице из I светског рата оставивши писмо следећег садржаја: Лично сносим одговорност за потапање брода Адмирал Граф Шпе. Сретан сам да својим животом плаћам сваку алузију на част заставе под којом је брод пловио.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]