Битка код Лигница

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Битка код Лигница (1241).
Битка код Лигница
Део Седмогодишњи рат
Bataille de Lignitz.jpg
Битка код Лигница
Време:15. август 1760. године
Место:Лигниц, Шлезија
Исход: Победа Пруса
Сукобљене стране
Пруско краљевство Аустријско царство
Команданти и вође
Фридрих Велики Ернст Лаудон
Јачина
30.000 25.000
Жртве и губици
3394 8537

Битка код Лигница одиграла се 15. августа 1760. године између пруске војске Фридриха Великог и аустријске војске Ернста Лаудона. Битка је део Седмогодишњег рата, а завршена је победом Пруса.

Увод[уреди | уреди извор]

До битке је дошло у оквиру широке концепције маневара којим је аустријски фелдмаршал Даун са око 90.000 људи настојао да окружи и уништи Фридрихове снаге (30-35.000 људи) које су се налазиле југозападно од Лигница. Ради тога је Даун ноћу 14/15. августа кренуо са главнином преко Кацбаха да би се поставио југозападно од Лигница фронтом према Русима, а Франца Ласија упутио је из Голдберга према североистоку да би из позадине напао десно крило пруских снага, док је Лаудон са 20.000 пешака и 4000 коњаника требало да пређе Коцбах јужно од Бинауа ради напада на лево крило борбеног распореда пруске војске. Да би избегао такав концентрични напад, Фридрих је исте ноћи кренуо на североисток преко потока Шварцвацер ка Пархвицу, али је дошло до судара предњих делова североисточно од Хумела.

Битка[уреди | уреди извор]

Аустријанци нису успели да очувају предност добијену изненађењем. Пруска пешадија је успела да се развије за борбу. Фридрих је упутио део снага да спрече прелаз аустријске главнине под Дауном преко Кацбаха и Шварцвасера, а са главнином је лично кренуо против Аустријанаца под Лаудоном, одбио напад његовор корпуса и потиснуо га преко Кацбаха. Пошто је сазнао да су Пруси напустили логор и одбацили корпус Лаудона преко Кацбаха, Даун је оклевао да са достигнуте линије пређе у одсудни напад на Фридриха и тиме онемогућио остваривање свог плана уништења пруских снага.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]