Битка код Прага

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Прага
Део Седмогодишњи рат
The Battle of Prague in Bohemia, 6th May, 1757.png
Битка код Прага
Време:6. мај 1757.
Место:Праг
Резултат: Пруска победа
Сукобљене стране
Пруско краљевство Краљевство Пруска Хабзбуршка монархија Хабзбуршка монархија
Команданти и вође
Фридрих II Велики Карло Лотариншки
Јачина
67.000 60.000
Жртве и губици
14.300 13. 000

Битка код Прага вођена је 6. маја 1757. године између аустријске и пруске војске. Део је Седмогодишњег рата, а завршена је пруском победом.

Увод[уреди]

Пруска војска под Фридрихом Великим упада почетком Априла у Чешку. Почетком маја, широки фронтови пруске војске сјединили су се код Прага. Не желећи да фронтално нападне аустријску војску под Карлом Лотариншким, Фридрих је оставио фелдмаршала Јакоба Кајта са 32.000 људи западно од Прага, а главне снаге упутио је у три колоне да обухвате десно крило аустријске војскекосим борбеним поретком. Аустријанци су, схвативши Фридрихове намење, окренули фронт ка истоку.

Битка[уреди]

Први пруски напади, предузети слабијим снагама и без артиљеријске подршке, завршени су неуспешно. Аустријанци су на целом фронту прешли у противнапад који се расплинуо у појединачне бојеве. Битка је одлучена тек када је надмоћнија пруска коњица под Цитеном напала аустријски бок и разбила га након чега су се аустријске снаге у нереду повукле према Прагу. Аустријска војска нашла је спас у Прагу те пруска победа није била потпуна.

Фридрих је био принуђен да предузме опсаду Прага. Морао ју је подићи након пораза код Колина и повући се из Шведске. Губици: Пруси око 14.000 војника и 401 официр, а Аустријанци 13.000 војника и 33 топа.

Извори[уреди]