Биткојн

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Биткоин)
Jump to navigation Jump to search
Биткојн
Bitcoin logo.svg
лого биткојна
Централна банка нема
Корисници међународна употреба
Симбол BTC, XBT, BitcoinSign.svg (B͈̎), Ƀ
Део валуте .00000001 сатоши
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.
Датум уноса: март—јун 2018.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.

Биткојн (енгл. bitcoin) је дигитална и глобална валута. Створила ју је 2009. особа или група људи под псеудонимом Сатоши Накамото.

Карактеристике биткојна[уреди]

Биткојне током времена стварају корисници биткојн мреже, уместо централне банке, као у случају код стандардних валута. То значи да је биткојн „непоуздан“ и корисници не морају да верују у било какав већи ауторитет, чак ни међусобно, како би њихов новац био сигуран. Биткојн називају „крипто-валутом“, јер систем штити математичка (криптографија) уместо централног органа. Децентрализација такође значи да различите особине биткојна, на пример његова вредност у односу на друге валуте, број биткојна у оптицају, стопа инфлације и накнаде за трансакције не могу бити изманипулисани од било које појединачне особе или групе. То такође значи да не постоји ни организација која штити кориснике биткојна и његови корисници сами сносе ризике својих губитака.[1]

Проширења у дизајну биткојна омогућавају анонимно плаћање на интернету.

Усвајање биткојна и његово коришћење наставља да расте сваке године. Прихватили су га не само потрошачи, већ и многе компаније које желе да искористе предности биткојна. [2] Цена биткојна је али почетком 2018 ѕа пола.[3]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]