Братислав Башић

Братислав Башић
Bratislav Bašić Niš 2015.jpg
Братислав Башић на отварању самосталне изложбе у Нишу (2015)
Датум рођења1962.
Место рођењаНиш
Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНР Југославија

Братислав Башић (1962) магистар, професор сликарства, српски је ликовни уметник средње генерације који је по завршетку Факултета ликовних уметности у Београду ступио на ликовну сцену Србије, на којој годинама наступа са јасно изграђеним културним и политичким ставом и начином ликовног изражавања које карактерише широка лепеза изражајних могућности, богатство мотива и непрестано експериментисање.[1]

Члан је УЛУС-а. До сада је излагао не око стопедесет колективник и тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству.[2]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Братислав Башић, рођен је 1962. године у Нишу. По завршетку основне и средње школе студирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду на којем је дипломирао 1987. године. Звање магистра сликарства стекао је 1990 године.

Члан је УЛУС-а од 1987. Живи и ствара у Нишу, у коме ради као ванредни професор на предмету Сликање на Факултету уметности.

Ликовно стваралаштво[уреди | уреди извор]

У ликовном изражавању Братислава Башића присутна је сложена визуелна јасноћа и препознатљивост визуелне поруке, у којој он кроз сложену сликарску материју жели да примени широк дијапазон нестандардних средстава. Тиме Башић ствара на својим делима изузетан рељефан ефекат, на моменте агресиван контраст, који је прожет јасно контролисаном и прецизном линијом.

У цртежима и акварелима, насталим као део циклуса „Парови“ Братислав Башић, је у серији портрета, приказао по два портрета „у пару“, међусобно повезаних њиховим комплексним односима и карактерима. У овим сликама Башић као да жели да ухвати покрет портретисане особе, брзим покретима боје и повлачењем брзе таласасте конструкционе линије, коју коригује повлачењем нових линија преко њих и на тај начин ствара изобличени лик. Башић се не тако често удаљава од реалистичког и ствара идеализујућег приказе којима продире дубоко у свет емоција, интелекта и психолошке особености лика.

У својим делима Башић, поред боје, користи и различите материјале; графит, прашину, угљен, црни пигмент од чађи, пепо восак, којима експериментишући и обогаћује свој ликовни изражај.

Братислав Башић, посматрачу његових слика, пружа могућност да индивидуално тумачи његове сигнале, поруке и ликовне представе скривене у физиономији дела, у виду бројних скривених порука, најчешће по ободу формата, у виду слова из новина, или других типографских форми.

Разноврсност мотива, на Башићевим сликама може се довести у везу:

Део колекције слика Братислава Башића, под називом „Виваријум“ са његове самосталне изложбе у Галерији „Арт55“ у Нишу, мај 2015.

Самосталне изложбе[уреди | уреди извор]

Година У земљи Година У иностранству
2015.
  • Изложба, „Виваријум“ Галерија Арт55, Ниш
2014.
  • Изложба, „Портрети“ Музеј крајине Неготин, Галерија „Тодорчетовог конака“

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Братислав Башић, Каталог за самосталну изложбу „Виваријум“, Галерија „АРТ55“, Ниш, 14-26. мај 2015.
  2. ^ Култура, У: Енциклопедија Ниша, Ниш, 2011.
  3. ^ Предговор у каталогу за изложбу Братислава Башића „Парови“, Галерија Тодорчетов конак Неготин 2014.
  4. ^ Јадранка Мишић Пејовић, Приче из зверињака, Каталог за самосталну изложбу Братислава Башића „Виваријум“, Галерија Атт55, Ниш, (2015). стр. 2.