Бристол Орфеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Бристол Орфеј
Orpheus.JPG Погледај мотор

Конструктор Уједињено Краљевство Бристол Сиделеј
Прва употреба 1957.
Карактеристике
Тип турбомлазни мотор
Дужина 2.290 mm
Пречник 822 mm
Маса 420 kg
Перформансе
Максимални потисак СДС 2.011 kN
Степен компресије 4,425 : 1

Бристол Орфеј (енгл. Bristol Siddeley Orpheus) је био турбомлазни мотор са седмостепеним аксијалним компресором и једностепеном аксијалном турбином. Производио се од 1957. године у Уједињеном Краљевству у фабрици Бристол Сиделеј.

Развој[уреди]

Прототип овог турбомлазног мотора развијеног у фирми Бристол, под првобитном ознаком БЕ.26, први пут је прорадио на пробном столу 17. децембра 1954. године развивши статички потисак од 1336 daN (1362 кп). Једна од његових карактеристика је и та што је аксијални компресор повезан са турбином помоћу танкозидног шупљег вратила великог пречника чиме је избегнут лежај на средини. Стартовање мотора вршило се помоћу пиро-патрона или сабијеног ваздуха који је покретао малу турбину у предњем делу кућишта компресора, а која је са вратилом спојена помоћу растављиве канџасте спојнице.

Бристол је 1959. променио име у Бристол Сиделеј (Bristol Siddeley), да би 1966. Ролс Ројс (Rolls Royce) постао власник ове фабрике. По лиценци овај тип мотора произвођен је у Италији (FIAT) и Индији (Hindustan Aeronautics). Одликовао се једноставношћу и лаким одржавањем.

Југославија[уреди]

У Југославији се први пут појавио 1958. године када је ЈРВ у Енглеској набавило два авиона типа Фоланд нет (Folland Gnat) ради испитивања. Иако је планирано да овај мотор, па и његову јачу верзију по лиценци производимо домаће фабрике, до тога није дошло јер су убрзо постали доступни јефтинији Ролс Ројсови мотори Мк-22-6 Вајпер (Viper). По расходовању мотор је претворен у учило.

Коришћење[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са Музеја ваздухопловства Београд. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009082810052656.

Спољашње везе[уреди]