Пређи на садржај

Будилник

С Википедије, слободне енциклопедије
Дигитални радио сат с дигиталним подешавањем.

Будилник или алармни сат је часовник направљен да емитује звучни аларм у одређено време. Првенствена функција ових сатова је да буде људе из сна ујутру, али се користе и као подсетници у друге сврхе. Да би се зауставио звук, потребно је притиснути одређено дугме или казаљку на сату, а неки се заустављају аутоматски после неколико минута, ако се не искључе. Класичан аналогни алармни сат има додатно дугме којим се одређује време у које се аларм активира.

Традиционални механички алармни сатови имају звоно на врху које звони, док дигитални сатови могу да стварају различите звуке. Једноставан алармни сат који се напаја батеријом производи би-бип звук, док новији алармни сатови могу да говоре, да се смеју или да свирају музику. Неки алармни сатови имају радио који почне да ради у одређено време, а познати су под називом радио сатови.

Будилник, алармни сат с опругом на навијање.

У механичким алармним сатовима са звоном, опруга окреће зупчаник који активира бат на звону напред-назад између два звона или унутар самог звона. У електричним алармним сатовима са звоном, звоно звони помоћу електромагнетског кола и механизма који наизменично укључује и искључује електрично коло.

Једноставан дигитални радио сат с аналогним подешавањем.

Радио сатови[уреди | уреди извор]

Модерни дигитални алармни сатови опремљени су функцијом радио аларма и би-бип или зујећим звуком, који омогућавају спавачу да се пробуди уз музику или јутарње вести уместо непријатног звучног сигнала. Многи су опремљени и посебним дугметом на врху који зауставља аларм и активира га поново за неколико минута (обично 5 до 10 минута). Неки алармни сатови имају и "sleep" дугме, који искључује радио у одређено време (обично за један сат). Ово је корисно људима који воле да се успавају уз музику с радија.

Новији дигитални радио сатови често користе батерију за чување тачног времена у случају да нестане струје. Без ове функције, дигитални сатови ће се ресетовати када се поново укључе, али се аларм неће укључити.

Рачунарски аларми[уреди | уреди извор]

Алармни рачунарски програми су развијени код личних рачунара. Персонални рачунар као алармни сат може имати неограничен број алармних времена, персонализоване тонове, онлајн могућности (као што су вести или временска прогноза), чак и посебне могућности за несаницу. Иако рачунари омогућавају флексибилност погодну за канцеларијске потребе, већина људи и даље више воли једноставност обичног алармног сата поред кревата за јутарње буђење.

Аларми следеће генерације[уреди | уреди извор]

Једна од мана алармних сатова је што наглим буђењем и непријатним звуком изазивају буновност. Прогресивни алармни сатови покушавају да реше овај проблем. Тако постоје сатови који се активирају с изласком сунца, који симулирају зору и прогресивни алармни сатови.

Научне студије о сну су показале да начин буђења зависи од фазе сна. Тако су се на тржишту 2005. године појавили алармни сатови који прате фазе сна. Користећи осетљиве технологије као што су EEG електроде (SleepSmart Axon Labs), акцелрометре (SleepTracker или иновативна решења за буђење aXbo), ови алармни сатови требало би да буде људе само из лаког сна.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]