Вампирске хронике

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ен Рајс, ауторка

Вампирске хронике“ је назив серије романа о вампирима, америчке ауторке Ен Рајс. Главни покретач радње, те главни лик, јесте Лестат, француски господин, који је у 18. вијеку претворен у вампира.

Ауторка је почела с писањем „хроника“ 1970их. Првих пет књига су остале и најпопуларније, док су њени каснији радови у овој серији критиковани због губитка занимљивости.

Вампирске хронике чине сљедећи романи:

Интервју с вампиром[уреди | уреди извор]

Интервју с вампиром“ је прича о вампиру „Лују де Поинту ду Лаку“ (франц. Louis de Pointe du Lac), о његовом путовању из смртног у бесмртни живот. Луја је од обичног смртника у вампира претворио Лестат. Луј прича о свом животу у Њу Орлеансу, гдје је упознао Клаудију, жену заточену у тијелу дјевојчице, према којој осјећа љубав, те према којој показује своју људску, осјећајну страну. Њих двоје стварају моћан савез, у који не укључују Лестата, те одлучују да побјегну у Француску. Клаудија касније трује Лестата и њих двоје бјеже, у потрази за својом врстом и себи сличнима.

Након доласка у Париз, јавља им се најстарији живи вампир, вампир Арманд и одводи их у Вампирски театар, позориште у којем вампири глуме смртнике за публику, а на позорници убијају жртве.

Касније се поново појављује Лестат, за којег се мислило да је умро.

Вампир Лестат[уреди | уреди извор]

Вампир Лестат, с којим нас ауторка упознаје у роману „Интервју с вампиром“, у другом, истоименом роману серије, прича своју причу. Док у првој књизи видимо окрутног и мрачног Лестата, Ен Рајс овдје приказује и његову свјетлију страну. Читалац се упознаје са ликом пуним саосјећања, морала и романтике. Након дуге прикривености, Лестат се буди и одлучује да постане рок звијезда са милионима обожаватеља. Прекидајући вампирски код ћутње, Лестат се открива свијету смртника како би открио тајну постојања.

Роман обухвата раздобље од 18. вијека у Француској, Лестатово дјетињство, дјечаштво и младост. У потрази за другим вампирима, упознаје нас и са Габријел и Николасом. Лестат кружи Европом тражећи своје потомке, те покушава открити настанак вампира. Кроз своја путовања стиче и непријатеље.

Краљица проклетих[уреди | уреди извор]

У трећем роману, под називом „Краљица проклетих“, Лестат се припрема за концерт у Сан Франциску, не знајући за стотине вампира који ће присуствовати том догађају, те који се спремају да га униште.

Лестатово путовање у шпиљу испод Грчког острва и његов задатак да пронађе изворне вампире буди Акапу, краљицу проклетих, мајку свих вампира, из њеног 6000 година дугог сна. Будна и љута, Акаша планира спасити човјечанство тако што свог сина/љубавника уздиже до божанских мјера.