Василиск Сибирски

С Википедије, слободне енциклопедије
Василиск Сибирски
Лични подаци
Датум рођења1740.
Место рођењасело Иванишчи код Каљазина,
Датум смрти29. децембар 1824 (10. јануар 1825)
Место смртиТурински манастир Светог Николе,
Световни подаци
Канонизацијаод стране 2004.
Празник29. децембар

Василиск Сибирски (Турински, рођ. Василиј Гаврилович Гаврилов; око 1740, село Иванишчи код Каљазина - 29. децембар 1824 (10. јануар 1825), Турински манастир Светог Николе) - пустињак Сибира, светитељ Руске православне цркве, канонизован 2004. године[1].

Спомен на њега се празнује 29. децембра и 10. јуна (по јулијанском календару) (Сабор сибирских светитеља)

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у породици економских сељака у Тверској губернији. Рано је остао без мајке, отац је Василију и три старија брата довео маћеху у кућу. Породица је живела слабо и као дете Василија су послали да проси. Младог Василија одушевиле су проповеди тверског епископа Гаврила (Петрова), које је слушао у манастиру Троицко Макаријевом манастиру. Василиск, који је био склон аскези, иако се оженио, под изговором зараде, радио је у разним манастирима, а око 1777. напустио је породицу и дошао у Островску испосницу код ученика Пајсија Величковског, јеромонаха Клеопе, који га је благословио да живи у скиту.

Василије је најпре живео са својим старијим братом Козмом, који је такође имао склоност ка аскетизму, а затим је са двојицом пустињака Павлом и Јованом отишао у Чувашке шуме. После њихове смрти, дошао је код старешине Плошчанског манастира јеромонаха Адријана (Блинског), који је живео као пустињак у Брјанским шумама. Адријан је замонашио Василија и дао му име Василиск. Око Адријана је постојала мала заједница пустињака, где је Василиск срео свог ученика и монаха Зосиму (Верховског). Године 1788. Адријан се преселио у манастир Коневец, а за њим Василиск и Зосима, који су се населили три миље од манастира.

Године 1799. ментор Василиска и Зосиме, старац Адријан, одлучио је да прими монашки постриг у Велику схиму и због тога је из Коневецког манастира отишао у московски Симоновски манастир. Опростивши се од својих ученика, благослови Василиска и Зосиму да живе у пустињи у Сибиру, али их је више привлачио Атос. Три пута су покушавали да оду на Свету Гору, али сваки пут нису успевали у овом подухвату. Пријатељи су отишли ​​у Кијев, где су, уз дозволу митрополита, живели два месеца у Кијевопечерској лаври, а затим отишли ​​на Крим и касније у Моздок. Након тога одлазе у Таганрог, одакле су се преселили у Астрахан, где су одлучили да испуне благослове старца Адријана и, купивши коња, отишли ​​су у Сибир.

У јесен 1800. стигли су до Тоболска, где је архиепископ Варлаам (Петров) дао Василиску и Зосими дозволу да се населе на територији његове епархије. Око годину дана лутали су по сибирским областима, бирајући место за будућу пустињу, а 1802. године су се населили у шумама Кузњецког округа. У тајги, четрдесет миља од најближег села, ископали су земуницу, договоривши се са једним од сељака да им донесе храну. У пролеће су одлучили да напусте тајгу, али су се изгубили и провели око две недеље у шуми.

Напустивши тајгу, одлучили су да остану у округу Кузњецк и изабрали су себи место у близини реке Средњаја Терсја, педесет миља од Кузњецка. Локални сељаци су за њих саградили две ћелије, монаси су засадили повртњак и радили ручне радове. Једном годишње их је посећивао свештеник са Светим Даровима. Око пустињака формирала се мала заједница подвижника, међу којима је био и ученик Светог Василиска, праведни Петар Томски.

Василиск је 1818. године, на захтев кузњецке племкиње Анисије Котохове, постао исповедник монашке заједнице коју је формирала у једном од села на реци Том. Видевши непријатност постојања монашке заједнице у свету, Василиск је 1821. године послао Зосима тоболском архиепископу Амврозију (Келембету) са молбом за дозволу да отвори женски манастир у Туринску на месту укинутог манастира 1764. Добио је дозволу, а 1822. године отворен је Турински манастир Светог Николе, где је Василиск вршио послушање старца до његове смрти.

Василиск се упокојио 29. децембра 1824. године, а 4. јануара 1825. сахрањен је у олтару Вазнесенске цркве манастира који је основао. Над гробом је 1913. године подигнута капела. После револуције 1917. године манастир је затворен, а његове зграде уништене. Мошти Василиска су пронађене 2000. године и налазе се у Спаској цркви Ново-Тихвинског манастира у Јекатеринбургу.

11. јануара 2004. канонизован је за једног од помесно поштованих светитеља Јекатеринбуршке епархије[2], а 4. октобра исте године Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве одобрио је свецрквено прослављање св. преподобни старци Зосима и Василиск.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Семь лет со дня обретения святых мощей преподобного Василиска Сибирского / Православие.Ru”. pravoslavie.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-10-23. 
  2. ^ „В Екатеринбурге канонизирован преподобный Василиск Сибирский / Православие.Ru”. pravoslavie.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-10-23.