Велика џамија у Гази

С Википедије, слободне енциклопедије
Фотографија џамије (2022)

Велика џамија у Гази (арап. المسجد غزة الكبير, транслитерација: al-Masjid Ghazza al-Kabīr), позната и као Велика Омари џамија (арап. المسجد العمري الكبير, транслитерација: ʿUmarī al-Kabīr), била је највећа и најстарија џамија у појасу Газе, која се налазила у старом граду Газе.

Верује се да се налази на месту древног филистејског храма, а Византинци су ово место користили за подизање цркве у 5. веку. Након муслиманског освајања у 7. веку, претворена је у џамију. Ибн Батута, арапски географ из 10. века, описао је грађевину као „лепу“. Минарет Велике џамије срушен је у земљотресу 1033. године. Године 1149. крсташи су подигли велику цркву. Углавном су је уништили Ајубиди 1187. године, а затим су је Мамелуци почетком 13. века поново обновили као џамију.

Монголи су је уништили 1260. године, а затим је убрзо обновљена. Срушена је у земљотресу крајем века. Велику џамију су поново обновили Османлије отприлике 300 година касније. Тешко оштећену након британског бомбардовања током Првог светског рата, је 1925. обновио Врховни муслимански савет. Уништена је у израелском ваздушном нападу 7. децембра 2023. године; током напада је остао само мунар нетакнут, а већи део остатка претворен је у рушевине.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Images show major damage to Gaza's oldest mosque”. BBC (на језику: енглески). 2023-12-08. Приступљено 2023-12-09. 

Литература[уреди | уреди извор]