Филистејци

С Википедије, слободне енциклопедије
Карта библијских земаља која показује филистејске области и градове Газу, Ашдод и Ашкелон.
Левант око 830. п. н. е.

Филистејци или Филистинци (хебр. פלשתים, plishtim) су били народ настањен на јужној обали Ханана, на територији касније названој Филистеја. Порекло им је предмет расправе међу научницима, али модерна археологија је сугерисала културне везе с микенским светом у Грчкој. Иако су Филистејци преузели локалну хананску културу и језик пре него што су оставили и један запис, сугерише се да је неколико филистејских речи било индоевропског порекла (в. филистејски језик).

У Старом Завету Филистејаци се помињу на више места: у Књизи о судијима (4-5), где се говори о првом сукобу јеврејских племена са филистејцима, у Другој књизи Самуиловој (2 Сам 5, 17, 8, 1) где говори о двобоју Давида и Голијата, и о другим сукобима (1 Цар 15, 27; 16, 15; 2 Цар 18, 8; Днев 21, 16, 26, 6; 28, 18).

Асирци више пута нападају Филистејце, а коначно их себи потчињава асирски краљ Сенахериб. У време краља Асархадона Филистеја постаје покрајина Асирског царства. Након упада војске Набукодоносора. Филистејци више немају никакву политичку улогу.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]