Филистејци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карта библијских земаља која показује филистејске области и градове Газу, Ашдод и Ашкелон.
Левант око 830. п. н. е.

Филистејци или Филистинци (хебрејски: פלשתים‎, plishtim) су били народ настањен на јужној обали Ханана, на територији касније названој Филистеја. Порекло им је предмет расправе међу научницима, али модерна археологија је сугерисала културне везе с микенским светом у Грчкој. Иако су Филистејци преузели локалну хананску културу и језик пре него што су оставили и један запис, сугерише се да је неколико филистејских речи било индоевропског порекла (в. филистејски језик).

У Старом Завету Филистејаци се помињу на више места: у Књизи о судијима (4-5), где се говори о првом сукобу јеврејских племена са филистејцима, у Другој књизи Самуиловој (2 Сам 5, 17, 8, 1) где говори о двобоју Давида и Голијата, и о другим сукобима (1 Цар 15, 27; 16, 15; 2 Цар 18, 8; Днев 21, 16, 26, 6; 28, 18).

Асирци више пута нападају Филистејце, а коначно их себи потчињава асирски краљ Сенахериб. У време краља Асархадона Филистеја постаје покрајина Асирског царства. Након упада војске Набукодоносора. Филистејци више немају никакву политичку улогу.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]