Велики Копенхаген

С Википедије, слободне енциклопедије
Велики Копенхаген
Region Hovedstaden
Положај
Држава Данска
Админ. центарХилеред
Највећи градКопенхаген
Површина2.561 km2
Становништво2010.
 — број ст.1.680.271
 — густина ст.656,1 ст./km2
Број општина29
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Покрајина Велики Копенхаген, пуним називом, Покрајина главног града Данске (дан. Region Hovedstaden), једна је од 5 покрајина Краљевине Данске, смештена у крајње источном делу државе. Управно седиште покрајине је град Хилеред, док је највећи град Копенхаген, уједно и главни град државе.

Покрајина је по много чему јединствена у Данској, пошто обухвата град Копенхаген са његовим предграђима.

Положај и границе покрајине[уреди | уреди извор]

Велики Копенхаген обухватакрајње источни део Данске и у потпуности је острвски. Границе округа су морске:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Покрајина Велики Копенхаген је у целости острвска. Највеће острво је истоимено острво Сјеланд, истовремено највеће у Данској. Оно није у целости у оквиру покрајине, већ покрајина чини само његов североисточни део, док је остатак део покрајине Сјеланд. Друго по важности острво је балтичко острво Борнхолм, које је значајно удаљено од остатка покрајине (и државе) - око 150 километара источно. Обала је није толико разуђена, осим њеног северног дела, где има много малих залива, полуострва, пролаза и приобалних острваца.

Цела покрајина је равничарска, надморске висине до 162 м (острво Борнхолм). На датом подручју нема значајнијих водотока. Део уз Копенхаген је веома изграђен, али су подручја на северу покрајине и у оквиру Борнхолма под пољопривредним узгојем и приобалним мочварама.

Становништво[уреди | уреди извор]

Хилеред, главни град покрајине
Општине у оквиру покрајине

По последњем попису из 2010. године у покрајини Сјеланд живи близу 1,7 милиона становника. Већина становника су етнички Данци, али у значајно мањем постотку него у остатку државе (бројни новији усељеници у подручју Копенхагена). Становништво је значајно урбаније него што је просек за целу државу.

Густина насељености покрајине је преко 650 ст./км², што је неколико пута више од државног просека (127 ст./км²). Део на острву Сјеланд, где се налази и Копенхаген, је веома густо насељен (>800 ст./км²), док је релативно Борнхолм (70 ст./км²) ретко насељен наспрам државног просека.

Општине и градови[уреди | уреди извор]

Општине

У Великом Копенхагену постоји 29 општина:

Градови

Значајни градови у покрајини су:

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]