Северни Јиланд

С Википедије, слободне енциклопедије
Северни Јиланд
Region Nordjylland
Положај
Држава Данска
Админ. центарОлборг
Највећи градОлборг
Површина7.933 km2
Становништво2010.
 — број ст.579.628
 — густина ст.73,07 ст./km2
Број општина11
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Покрајина Северни Јиланд (дан. Region Nordjylland), или покрајина Северна Данска, је једна од 5 покрајина Краљевине Данске, смештена у северном делу државе. Управно седиште покрајине је град Олборг, истовремено и највећи град.

Положај и границе покрајине[уреди | уреди извор]

Северна Данска обухвата јужни и северни део Данске и махом се простире и на копну, а мање на острвима. Границе округа су:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Покрајина Северна Данска је већим, западним делом на копну, тј. на полуострву Јиланд, док је на истоку једино значајније „право“ острво, Лесе. Заправо највеће острво је Севернојиландско острво, које је од копна одвојено плитким и узаним унутрашњим заливом заливом Северног мора, Лимским фјордом. Дати залив је настао тек у другој половини 19. века, провалом мора у дотадашње језеро, па је некадашње полуострво постало острво. Међутим, дати простор је саобраћајно остао повезан са копном па се у свакодневици и даље сматра његовим саставним делом.

И копнени и острвски део су равничарски, надморске висине до 40 м (југоисток покрајине). На датом подручју нема значајнијих водотока. У приобалном подручју има доста мочвара, док је већи део под пољопривредним узгојем.

Становништво[уреди | уреди извор]

Олборг, главни град покрајине
Општине у оквиру покрајине

По последњем попису из 2010. године у покрајини Северна Данска живи око 580 хиљада становника. Већина становника су етнички Данци, а становништво је више рурално него што је просек за целу државу.

Густина насељености покрајине је близу 75 ст./км², што је значајно мање од државног просека (127 ст./км²). Југоисточни део покрајине је боље насељен него њен остатак.

Општине и градови[уреди | уреди извор]

Општине: У Северној Данској постоји 11 општина:

Градови: Значајни градови у покрајини су:

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]