Јужна Данска

С Википедије, слободне енциклопедије
Јужна Данска
Region Syddanmark
Положај
Држава Данска
Админ. центарВејле
Највећи градОденсе
Површина12.191,2 km2
Становништво2010.
 — број ст.1.200.227
 — густина ст.98,45 ст./km2
Број општина22
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Покрајина Јужна Данска (дан. Region Syddanmark), или покрајина Јужни Јиланд, је једна од 5 покрајина Краљевине Данске, смештена у јужном делу државе. Управно седиште покрајине је град Вејле, док је највећи град Оденсе.

Положај и границе покрајине[уреди | уреди извор]

Јужна Данска обухвата јужни и југозападни део Данске и истовремено значајним делом се простире и на копну и на острвима. То је и једина данска покрајина која излази на копнену државну границу (јужна граница покрајине, са Немачком). Границе округа су:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Покрајина Јужна Данска је западним делом на копну, тј. на полуострву Јиланд, док је источним делом на више острва. Највеће острво је острво Фин, друго по величини у Данској. Значајна острва су и Лангеланд, Алс и Ере, која су сва на источној обали, у оквиру Балтичког мора. Западна обала (Северно море) је такође разуђена, али су острва мања. Ту су Реме, Манде и Фане.

И копнени и острвски део је равничарски, надморске висине до 80 м (север покрајине). На датом подручју нема значајнијих водотока. У приобалном подручју има доста мочвара, док је већи део под пољопривредним узгојем.

Становништво[уреди | уреди извор]

Вејле, главни град покрајине
Општине у оквиру покрајине

По последњем попису из 2010. године у покрајини Јужна Данска живи око 1,2 милиона становника. Већина становника су етнички Данци, а становништво је више рурално него што је просек за целу државу.

Густина насељености покрајине је близу 100 ст./км², што је осетно мање од државног просека (127 ст./км²). Острво Фин и источни део копна је боље насељен него западни део и мања острва.

Општине и градови[уреди | уреди извор]

Општине: У Јужној Данској постоје 22 општине:

Градови: Значајни градови у покрајини су:

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]